Županijski TZ: Istarski turizam rekordno

Presica županijske Turističke zajednice (Elio VELAN)
Presica županijske Turističke zajednice (Elio VELAN)

Zaključno sa 16. rujna, istarski je turizam ostvario broj noćenja i dolazaka jednak cijelom prošlogodišnjem učinku: tog je dana, naime, zabilježen tromilijunti gost i ostvareno je dvadeset milijuna noćenja.

"Do kraja godine treba odraditi tri mjeseca i totalizirati 23 milijuna noćenja, odnosno dostići brojku od 3,5 milijuna gostiju. Takve brojke predstavljaju apsolutni rekord u novijoj povijesti Istre" izjavio je zadovoljno predsjednik županijske Turističke zajednice Valter Flego, koji je s njenim direktorom Denisom Ivoševićem sazvao konferenciju za novinare.

Flego je istaknuo da je to rezultat smišljenog upravljanja i ulaganja u turizmu te ostvarene sinergije između privatnog i javnog sektora. Podaci jasno dokazuju da je ova godina zabilježila uočljiv porast gostiju i noćenja kako u predsezoni tako i u posezoni, a za takvo što zaslužan je i cijeli niz svjetski relevantnih manifestacija koje su održane na Poluotoku.

"Ove smo godine povezali pred i posezonu, ostvarili smo kontinuitet što je izuzetno relevantna činjenica", rekao je.

Flego se tom prigodom zahvalio svima, kako turističkim djelatnicima tako i građanima Istre, koja je u svijetu sve prepoznatljivija. "Glede suradnje između privatnog i javnog sektora, valja istaći da smo mi najuspješnija županija u Hrvatskoj po iznosu povučenog novca iz Fonda za razvoj turizma, natječaji su još otvoreni i mi nastavljamo s radom, u biti radimo već za iduću sezonu", rekao je Flego. 

Direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević predstavio je brojke dosadašnjeg turističkog toka: u predsezoni, razdoblju od siječnja do lipnja, ostvaren je porast dolazaka od sedam posto, odnosno četiri posto više noćenja nego lani; u rujnu je pak bilo 12 posto više dolazaka i devet posto više noćenja. Izraženo u konkretnim brojkama, istarski je turizam od prvog do tridesetog rujna ostvario 394.039 dolazaka ili 3.135.999 noćenja.

Glede rezultata ostvarenih u kolovozu (top mjesec), valja zabilježiti 994.410 dolazaka (pet posto više nego lani) i 7.719.417 noćenja (tri posto više).

"Više od toga nije se moglo jer u kolovozu Istra nije imala slobodnog kreveta, to su naše trenutne maksimalne mogućnosti", rekao je Ivošević. Dakle, zaključno s 30. rujna istarski je turizam ostvario 3.370.009 dolazaka i 22.891.541 noćenja.  Na kraju 2015. godine Istra će realizirati 240.000 gostiju više nego lani i oko 1,3 milijuna noćenja više nego u 2014. godini. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter