Županijski sud u Puli: Prisegnuli suci porotnici

Prisegnulo osmero sudaca porotnika (N. LAZAREVIĆ)
Prisegnulo osmero sudaca porotnika (N. LAZAREVIĆ)

Danas je osmero od 12 sudaca porotnika, koje je imenovala Istarska županija za Županijski sud u Puli, na tom sudu svečano prisegnulo da će se u obnašanju dužnosti pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske te da će tu dužnost obavljati savjesno i nepristrano. U prisutnosti predsjednika Skupštine Istarske županije Valtera Drandića i predsjednika Županijskog suda Iztoka Krbeca, prisegnuli su Dragica Mulić, Ljubica Subotić, Elvia Rojnić, Zlatko Šimonović (svi iz Pule), Ivan Jurki, Giancarlo Moscarda, Pero Pejčić (svi iz Fažane) i Manojlo Trivić iz Valbandona. Naknadno će prisegnuti Dragan Zuber, Stanka Buršić, Vera Radošević (svi iz Pule) te Sonja Lovrečić iz Banjola.

Zakonom o sudovima suce porotnike općinskih, trgovačkih i županijskih sudova, na prijedlog gradskih i općinskih vijeća, imenuje skupština Županije na rok od četiri godine.

- Za suca porotnika može biti imenovan punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja ove dužnosti. Oni ne smiju biti pozvani na odgovornost, pritvoreni ili kažnjeni za izraženo mišljenje ili glasanje pri donošenju sudske odluke. Dužnost suca porotnika časna je dužnost na koju se imenuju savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojoj sredini", rekao je Drandić čestitajući prisutnima.

Predsjednik suda Iztok Krbec rekao je da su suci porotnici odgovorni, neovisni i nepristrani te da su u donošenju presuda ravnopravni s profesionalnim sucima Županijskog suda na kojem se sudi počiniteljima teških kaznenih djela. "To je odgovoran, ali ujedno i težak posao. Vjerujem da ćete ga obavljati savjesno, biti pravični i pravedni. Odlučujete o ljudima, njihovim sudbinama, a kada presudite, morate biti mirni sa svojom savješću", rekao je Krbec. (S. BODLAJ IVAŠIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)  


Podijeli: Facebook Twiter