Županijski savez protiv krace Prve lige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Nogometnog saveza Županije Istarske u Puli održana je 20. sjednica Izvršnog odbora. U nizu tocaka dnevnog reda, najzanimljivijim su se cinile rasprave o prijedlogu sustava stalnih natjecanja HNS-a te, shodno s tim, o prijedlogu sustava natjecanja NSŽI-ja.

Naime, poznato je da bi nakon ove sezone sustav natjecanja koji je na snazi vec cetiri godine trebao biti zamijenjen novim koji bi stupio na snagu u sezoni 2011/12. Po njemu bi Prva liga brojala 12 klubova te bi nakon okoncanja natjecanja posljednje plasirani klub ispao, dok bi pretposljednje plasirani klub igrao kvalifikacije s drugoplasiranim klubom Druge lige koja bi brojala 16 klubova.

Treca hrvatska liga po tom bi sustavu imala pet skupina s po 16 klubova - Istok, Zapad, Jug, Sjever i Središte, a prvaci bi igrali kvalifikacije nakon kojih bi tri najbolje plasirana kluba ušla u Drugu ligu, iz koje bi ispala tri posljednje plasirana. Cetvrta liga više ne bi postojala vec bi niži rang bile županijske lige, a temeljem sporazuma izmedu dva ili više nogometna županijska saveza mogla bi se oformiti medužupanijska liga.

Takav bi se sustav trebao održati dvije godine, da bi u sezoni 2013/14 Prva liga trebala brojati deset klubova koji bi medusobno igrali cetverokružno, a na kraju natjecateljske sezone najslabije plasirani klub bi ispao, a pretposljednji bi igrao kvalifikacije s drugoplasiranim klubom Druge HNL.

Kako su ovo još uvijek samo prijedlozi o kojima se trebaju izjasniti medu ostalima i županijski nogometni savezi, u Puli je odluceno da NSŽI ne podržava ovaj prijedlog, jer se smatra da bi puno ucinkovitije bilo da ostanu Prva i Druga liga s po 16 klubova, dok se slažu da se oformi pet Trecih liga. (I. CEROVAC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter