Županijski proračun podebljan za 14,7 milijuna kuna

Korekciju ovogodišnjeg budžeta Županije podržala je većina vijećnika (M. MIJOŠEK)
Korekciju ovogodišnjeg budžeta Županije podržala je većina vijećnika (M. MIJOŠEK)

Odlukom većine u Skupštini Istarske županije, županijski proračun povećan je za 14,7 milijuna kuna, odnosno za 3,8 posto pa je sada "težak" 405 milijuna kuna. "Prilikom donošenja proračuna, lanjskog prosinca, Županija je bila suočena s nizom nepoznanica, a izvirale su iz tada novog Zakona o porezu na dohodak i nije se znalo kako će se to odraziti na proračun, rekao je župan Valter Flego", obrazlažući izmjene i dopune aktualnog proračuna. Zato se sada, nakon četiri mjeseca, nakon poznatih činjenica može reći da je zabilježen pad prihoda od poreza na dohodak u iznosu od 10 milijuna kuna.

Prioritetni projekti idu dalje

Pri donošenju proračuna planirano je pet milijuna kuna za kompenzacijske mjere, jer se prema najavama računalo na 20 milijuna kuna manje do poreza na dohodak, što se nije dogodilo, dodao je Flego. Među prihodima poslovanja planirano je smanjenje od 4,3 milijuna kuna, pojasnila je Slavica Benčić Kirac, pročelnica za financije, ali su primici od nefinancijske imovine i zaduženja povećani za deset milijuna kuna, a devet milijuna kuna otpada na višak sredstava prenijet iz prethodnog razdoblja.

Na rashodovnoj strani proračuna zamjećuje se smanjenje troškova poslovanja, troškova administracije, ali i uštede na donacijama. Iako je veći dio sredstava koja su utjecala na povećanje proračuna namjenski raspoređen, jer se uglavnom radi o povratu sredstava partnera na projektima, ulaganja u prioritetne projekte će se nastaviti. Zato je, kaže Flego, formiran Fond za ravnomjerni razvoj Istre koji će novac dodjeljivati isključivo na temelju natječaja za razvojne projekte gradova i općina.

Od značajnijih projekata, koje će podupirati Županija Flego je izdvojio ulaganja u pulsku Politehniku kako bi se stvorile mogućnosti za pokretanje novih ideja, ali i novog razvojnog ciklusa ove ustanove. Izmjenama i dopunama županijskog proračuna obuhvaćene su i investicije kao što je sanacija krova odjela psihijatrije Opće bolnice u Puli, vrijedna 500 tisuća kuna, zatim završetak bike-odmorišta Triban vrijedan 600 tisuća kuna, nastavak postavljanja ploča dobrodošlice vrijednih 300 tisuća kuna, a Županija će za izbore Vijeća nacionalnih manjina izdvojiti 450 tisuća kuna. Kupit će minibusi za prijevoz učenika na gornjoj Bujštini, povećat će investicijska ulaganja u škole, a investicije u kulturi, u kojima sudjeluje Ministarstvo kulture RH, ostat će na razini protekle godine.

S druge strane uštedjet će se na nabavi CT uređaja, koji će se financirati iz kredita za opremanja bolnice u Puli. Uštedjet će se na donacijama pa je Flego u tom smislu predložio amandman na Program javnih potreba u sportu Istarske županije kojim je zatražio da Savez sportove Istarske županije linearno umanji sve stavke svog programa za 105 tisuća kuna ne ukidajući nijednu manifestaciju.

Raspravljajući o izmjenama i dopunama proračuna Damir Kajin rekao je da se to očekivalo i pri njegovom donošenju jer je prihod od poreza očekivano smanjen. Međutim, brinu ga rashodi pa se pita je li Istarskoj županiji potreban toliki broj odjela, a ima ih, kaže, koliko i država ministarstava. Tomu je dodao županijske agencije, zavode, veliki broj zaposlenika, zatim troškove za reprezentaciju i intelektualne usluge te urede u Bruxellesu i New Yorku. Nezadovoljan je smanjenjem sredstava za EU projekte, a 2014. godine je po prvi put nakon 15 godina Istra zabilježila manji BDP od Primorsko-goranske županije. "To govori da u Istri funkcioniraju samo monopoli, a sve ostalo je kaput", rekao je Kajin.

Vlada uzima harač

Smanjenje poreza na dohodak bez konzultacija s jedinicama lokalna samouprave Tedi Chiavalon drži glavnim krivcem za ovakvo stanje proračuna, a zbog toga su se gradovi i općine koji su dobro radili došli u probleme. Zato im Županija mora pomoći. U međuvremenu je došlo do dodatnih opterećenja, pa će Županija morati sufinancirati i dodatne usluge, kao što su spremačice, kuharice i slično osoblje u bolnicama. "Ova Vlada ne prestaje uzimati harač", rekao je Chiavalon.

Marino Roce na to mu je odgovorio kako je to njihova vlada, jer u njoj participira i IDS, a Tanja Vrbat Grgić je pitala zašto IDS-ovi zastupnici u Saboru i ministar u Vladi podržavaju sve ono protiv čega se na sjednicama Županijske skupštine često govori.

Mohorović zamijenio Ferića

Daniel Mohorović iz SDP-a novi je vijećnik Skupštine Istarske županije. On je na toj dužnosti zamijenio Danijela Ferića koji je mandat stavio u mirovanje iz osobnih razloga.  (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter