Županijski proračun manji za 29 milijuna kuna

Skupština Istarske županije (M. MIJOŠEK)
Skupština Istarske županije (M. MIJOŠEK)

Usvajanjem rebalansa ovogodišnjeg županijskog proračuna odnosno njegovim smanjenjem sa 414 na 385 milijuna kuna, te usvajanjem županijskog proračuna za 2015. godinu u iznosu od 390 milijuna kuna, završena je posljednja ovogodišnja sjednica Skupštine Istarske županije.

Rebalansom ovogodišnjeg županijskog proračuna ukupno smanjenje od 29 milijuna kuna najviše se odražava na smanjenje sredstava za europske projekte, ali radi usporene dinamike njihove realizacije (12,4 milijuna kuna), za 4,3 milijuna kuna smanjuju se sredstva za projekte navodnjavanja (koji se prebacuju u ovu godinu), a rashodi za zaposlene i materijalni rashodi smanjeni su čak 11,5 milijuna kuna.

Rebalans do Uskrsa

Proračun za 2015. godinu je pak opterećen prisilnim smanjenjem od 20 milijuna kuna poreznih prihoda uslijed izmjene poreznih zakona. "Imperativi za sastavljanje tog proračuna bili su da on bude održiv, stabilan i siguran", rekao je obrazlažući prijedlog župan Valter Flego, ističući da je proračunsko smanjenje raspoređeno na sve djelatnosti koje se iz proračuna financiraju, ali da će, potraje li ovakva državna fiskalna politika, lokalna samouprava morati redefinirati svoju ulogu i smanjiti opseg usluga koje se pružaju građanima. Kako se još uvijek ne znaju svi ulazni parametri županijskog proračuna, pogotovo oni koji se tiču plaća, sasvim vjerojatno će već do Uskrsa trebati donijeti prvi rebalans, najavio je Flego.

U raspravi je većina vijećnika bila pod dojmom drastičnog smanjenja poreznih prihoda, pa je većina i diskutirala više o državnoj centraliziranoj financijskoj politici i o još uvijek nedostižnoj decentralizaciji, nego o konkretnim proračunskim stavkama. Damir Kajin je tako ovaj proračun nazvao "proračunom kontinuiteta u dodatnom osiromašivanju istarskog naroda i proračunom straha", te pozvao lokalne vlasti da ne reagiraju na smanjenje prihoda smanjenjem plaća i povećanjem prireza i komunalne naknade. Amandmanima su postignute manje preraspodjele unutar proračunskih stavki: nešto više od planiranog dobili su ekološka poljoprivreda, skrb za stare i nemoćne, neke kategorije zdravstva i sporta te barbanska Trka na prstenac, a jedini neprihvaćeni amandman odnosio se na pomoć u sanaciji škole u Šušnjevici, ali samo zato, izvijestio je župan Flego, jer će općina Kršan za istu svrhu dobiti pomoć iz Rumunjske.

Ferić u mirovanju

Na istoj je sjednici prihvaćen zahtjev SDP-ovog vijećnika Danijela Ferića da mu se mandat stavi u mirovanje, a od SDP-a se očekuje da predloži njegovog zamjenika. Prihvaćena je i "izjava o namjeri suradnje" između Istarske županije i Okruga Konstanz u njemačkoj regiji Baden Wuerttemberg, čime se, prema riječima župana Flega, suradnja začeta prije godinu dana podiže na višu razinu. Županijski Centar za ispitivanje metala METRIS, koji je dosad djelovao u sklopu Istarske razvojne agencije, odlukom Skupštine izdvaja se iz IDA-e i osniva se kao ustanova s nazivom Centar za istraživanje materijala METRIS.

Kako je ovo bila prva sjednica Županijske skupštine u ovom mandatu održana u jutarnjem terminu, predsjedavajući Valter Drandić pozvao je vijećničke klubove da se do kraja godine izjasne o nastavku prakse jutarnjih sjednica, koje pružaju više vremena za kvalitetnije i koncentriranije rasprave, a osim toga vijećnici predstavničkih tijela imaju pravo radi sjednica izostati s posla. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter