Županijski proračun je "asocijalan i nerazvojan"

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"Na županiju koja ima ovakav proračun jednostavno se ne može računati jer proračun je nerealan, asocijalan, nerazvojan i obična je obmana", rekao je Damir Kajin na konferenciji za novinare komentirajući prijedlog ovogodišnjeg proračuna u iznosu od 417 milijuna kuna, a koji će se uskoro naći na klupama županijskih vijećnika.

Po njegovim riječima, samo na plaće zaposlenika u Županiji je 2012. godine izdvojeno 45 milijuna kuna, ove godine otišlo je 51 milijuna kuna, dok se novim proračunom planira utrošiti čak 66 milijun kuna, što je tvrdi, 30 posto više sredstava.

- Činjenica je da proračun za 2014. godinu ovisi prije svega o europskim sredstvima jer Županija iz fondova planira povući 25 milijuna kuna, a tu su i državni poticaji i sredstva namijenjena za Kaštijun. Naime, 70 milijuna kuna ide na Kaštijun, 40 milijuna kuna država daje za Valturu, a 35 milijuna kuna odnosi se na državne subvencije.

- Samo za devet mjeseci u ovoj godini Županija se zadužila za 46,4 milijuna kuna, a uspjeli su otplatiti 39, 6 milijuna, pa se pokazalo se da je ovogodišnji proračun bio u funkciji kupovanja izbora, a idući im služi za pokrivanje izbornih gubitaka, rekao je Kajin, poručivši da se Istra nalazi pred zidom.

Tvrdi da se iduće godine Istarska županija planira zadužiti za 100 milijuna kuna, te da bez države ne mogu razviti niti jedan projekt. Osvrnuo se i na deset novih mjera koje je za pomoć posrnulom gospodarstvu predstavio istarski župan Valter Flego.

 - Glavna mjera trebala bi biti "ekipo uozbiljite se i priznajte da bez ove Vlade ne možete mrdnuti". Pa bivši župan je za svoj privatni biznis uzeo toliki kredit, a sada netko misli pokrenuti gospodarstvo s 10 milijuna kuna, od kojih čak 50 posto sredstva dolazi iz državnog proračuna, kazao je Kajin. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Što sad s "kanibalima" u Vladi?

- Nije premijer Milanović rekao da će staviti Jakovčića na listu za EU parlament, već da će pozvati IDS, a pretpostavljam da će ga oni predložiti, po obrascu kud Kajin tud Jakovčić. Pitam se što je sada s tezama koje su se slušale na Predsjedništvu IDS-a o tome da je Milanović "killer", da su oni u Rijeci ljudožderi, a u Vladi kanibali. Što je s tezama da je Plan 21 mrtav i što sada s partnerima iz Jakovčićevog Trećeg puta kao što je PGS ili Nikica Gabrić, zapitao se Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter