Županijski HSU bez predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki potresi zbivaju se ovih dana u županijskoj i pulskoj gradskoj organizaciji HSU-a. Osim što Zdenko Pliško više nije predsjednik istarskog HSU-a, u Puli je raspušten gradski odbor nakon što je iz stranke iskljuceno više od 20 clanova.

Pliško tvrdi da je i dalje ostao tamo gdje je bio - s umirovljenicima. Sada je povjerenik Stranke umirovljenika Hrvatske - bloka Umirovljenici zajedno za Istarsku županiju te istice da je u postupku formiranje gradskih i opcinskih organizacija Stranke umirovljenika u Istri. Spominje da je s 31. lipnja dao neopozivu ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HSU-a u Istri i na clanstvo u toj stranci. O razlozima izlaska iz stranke nije htio previše govoriti, ali tvrdi da mu je povod za takav cin bila suspenzija clanova pulskog HSU-a.

- Oni su samo legitimno tražili da se održi skupština još od veljace ove godine. Medu suspendiranima su celnici umirovljenickih udruga, tako su stvoreni uvjeti koji ce više pasati drugoj opciji i sada ce se skupština sazvati, kaže Pliško. Uz dozu sarkazma, veli da su ostali samo neumirovljenici te spominje suprugu predsjednika HSU-a Silvana Hrelje i dosadašnjeg potpredsjednika na županijskoj razini Radovana Cveka.



Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, pak, tvrdi da je Pliško suspendiran "odlukom predsjedništva stranke zbog odredenih radnji protivnih Statutu stranke i podupiranju paralelnog sustava odlucivanja u stranci". Odnosi se to upravo na pokušaj dijela clanova da sazovu izvanrednu skupštinu pulskog HSU-a.

- Suspendirani su svi potpisnici zahtjeva za sazivanjem skupštine, jer se radilo o nestatutarnom postupku. Željeli su raditi po svome. Zato je odlukom središnjice stranke raspušten gradski odbor te je imenovan povjerenik Radenko Ognjenovic, kaže Hrelja.

Na pitanje znaci li to da pulski HSU trenutno ne postoji, Hrelja ponavlja da je raspušten gradski odbor, ali ne i organizacija. Pojašnjava da pulski HSU ima 80 clanova, od kojih je njih 25 suspendirano, dok su ostali lojalni stranci. Na Pliškovu primjedbu da su u gradskoj organizaciji ostali samo neumirovljenici, poput njegove supruge, Radovana Cveka i drugih, Hrelja odgovara da ne vidi kakve veze ima spominjanje njegove supruge u kontekstu posljednjih dogadanja u stranci.

Cvek je kao potpredsjednik županijske organizacije zamijenio Pliška do izborne skupštine, koja ce se najvjerojatnije održati u rujnu. Hoce li bivši predsjednik pulskog IDS-a i tada ostati na celu istarskog HSU-a, zasad ne otkrivaju. Na pitanje hoce li "gurati" Cveka za novog predsjednika istarskog HSU-a, Hrelja odgovara da nikada nikoga nije gurao pa nece ni sada. -Trebaju nam ljudi od povjerenja, lojalni stranci, a njih ima puno, kaže Hrelja.

Cvek, pak, kaže da ce organizaciju voditi do izborne skupštine i da mu je to zasad jedini cilj. Kazao je da se sve dogodilo iznenada, tako da još uvijek nije uspio razgovarati s celništvom stranke o tome hoce li se kandidirati za predsjednika istarskog HSU-a te hoce li biti njihov kandidat u 8. izbornoj jedinici na iducim parlamentarnim izborima.

Pliško nece dati mandat na raspolaganje, vec ce nastaviti s radom kao županijski vijecnik.



- Ja ga sigurno necu moliti da vrati mandat. To što ga ne želi vratiti govori iskljucivo o njemu, a ne o stranci na cijoj ga je listi i osvojio, kaže Hrelja. Za Pliška kaže da je bio angažiran izvan HSU-a te da je "uskocio u Stranku umirovljenika". Tu stranku, koju vodi Lazar Grujic, Hrelja je nazvao "strankom naših otpadnika". Kulminacija je, po Hreljinim rijecima, bila kada je Pliško pozivao predsjednike gradskih organizacija HSU-a da se ukljuce u novu istarsku umirovljenicku stranku, što je samo ubrzalo njegovu suspenziju.

Nakon svega celnik HSU-a zakljucuje: "Žao mi je što se tako ponašaju clanovi koji su imali debele koristi od naše stranke, koji su uzimali naknade u raznim nadzornim odborima i na drugim funkcijama koje im je omogucila stranka".

Bivši IDS-ovac HSU-ov džoker u Istri?


U prilog tome da bi Radovan Cvek mogao postati novi predsjednik istarskog HSU-a svakako ide cinjenica da je u dobrim odnosima s predsjednikom stranke Silvanom Hreljom. Taj dobar odnos seže još u vrijeme kad se pocelo nagadati o odlasku Cveka s mjesta direktora pulskog komunalnog poduzeca Herculanee. Tada ga je, naime, zdušno branio upravo Hrelja, koji je 2006. izjavio.

- Postoji politicka namjera da se sadašnji direktor Herculanee Radovan Cvek ne izabere ni pod koju cijenu, iako je poslovanje pozitivno. Gradu ce se desiti nesagledive posljedice ako se izabere drugi kandidat. Ako dode do najavljenog neizbora, kanalizaciju u gradu Puli gradit ce menadžer prodaje Coca-Cole (Igor Stari, op. a.) a gradani ce dobiti prestrašnu poruku da nije bitno kakvi su ti poslovni planovi, nego iz kojeg inkubatora potjeceš, veli Hrelja.



Menadžer iz Coca-Cole je, medutim, zamijenio Cveka, kojem je, pak, pretpostavljalo se zbog politickog mira u gradskoj upravi (tada je HSU bio koalicijski partner IDS-a u Puli) ponudeno mjesto tehnickog rukovoditelja, što je na koncu odbio.

Bivši predsjednik pulskog IDS-a se, medutim, nije odrekao politike, iako je nakon lokalnih izbora 2009., na kojima je bio HSU-ov i HSLS-ov kandidat za pulskog gradonacelnika, izjavio da ga politika "doista više ne zanima". Naime, ostao je aktivan clan HSU-a, a sada je, eto, preuzeo i vodenje istarske organizacije te stranke - barem do izborne skupštine.
Što se tice bliskog odnosa s Cvekom, Hrelja to tumaci stranackom kolegijalnošcu.

- On je dao veliki doprinos Puli dok je bio na celu Herculanee. Dokazao je da ima sposobnosti, kaže Hrelja.

Na govorkanja u kuloarima da su kucni prijatelji pa cak i kumovi Hrelja odgovara da su to "cakule s merkata". "Nit' smo kumovi, a niti kucni prijatelji. On je, doduše, bio kod mene u kuci, ali ja kod njega nisam nikada", zakljucuje tu pricu Hrelja.


Podijeli: Facebook Twiter