Županijske nagrade Slavku Kalcicu i Loreni Monici Kmet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudionici 15. medunarodnog susreta izdavaca "Put u središte Europe", koji se tijekom vikenda održao u Pazinu, osnovat ce udrugu Put u središte Europe te istoimenu zakladu kao potporu izdavackim projektima, a sve u cilju uspostavljanja trajne održivosti i stabilnosti susreta, rekli su organizatori susreta na konferenciji za novinare.

Formiranje tih tijela trebala bi pratiti cjelogodišnja suradnja u zajednickim nastupima na drugim književnim manifestacijama u regiji te osmišljavanje susreta kao medunarodnog projekta kulturne suradnje koji ce se kandidirati na natjecaje europskih fondova.

Komisija u sastavu Vanesa Begic, Ivan Sršen i Darija Žilic odabrala je dobitnike godišnjih nagrada i stipendija susreta. Nagradu Istarske županije za knjigu o Istri dobio je Slavko Kalcic za prijevod Danteovog Pakla na cakavsko narjecje (roverski dijalekt), dok je županijsku nagradu za prijevod knjige o Istri dobila Lorena Monica Kmet za prijevod romana Fulvija Tomizze "Djevojka iz Petrovije".

Stipendiju za jednomjesecni boravak pisca u Pazinu dobio je vrstan hrvatski pjesnik i prozaik Kemal Mujicic Artnam, a ista stipendija za prevoditelja (u suradnji sa zagrebackim Centrom za knjigu) dodijeljena je makedonskom književniku i prevoditelju Igoru Isakovskom.

Stipendiju za jednomjesecni boravak pisca horora u Kringi - nagradu "Jure Grando" - dobila je ZF spisateljica iz Dubrovnika Katarina Brbora. Stipendiju za jednomjesecni boravak pisca u Grazu dobila je novinarka i spisateljica Maja Hrgovic, a onu za jednomjesecni boravak u rijeckoj Rezidenciji Kamov bosanskohercegovacki pjesnik, pripovjedac i dramski pisac Željko Ivankovic.

Na sljedecem ce se susretu pored navedenih dodjeljivati nagrada Istarske županije "Edo Budiša" odnosno stipendija za mladog proznog autora iz regije za jednomjesecni boravak u pazinskoj Kuci za pisce.


Podijeli: Facebook Twiter