Županijska skupština: Proračun 435 milijuna kuna

Vijećnici izglasali proračun (J. PREKALJ)
Vijećnici izglasali proračun (J. PREKALJ)

Vrlo ekspeditivno, sa sat vremena utrošenih na vijećnička pitanja, i još samo sat na usvajanje tridesetak točaka dnevnog reda, odradila je posao na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju Skupština Istarske županije.

Usvojen je županijski proračun za 2013. godinu s ukupno planiranim prihodima od 435 milijuna kuna.

Nakon prvog čitanja prijedloga proračuna na prošloj sjednici stiglo je petnaestak amandmana.

Među njima, odbijeni su amandmani Ladonje o ukidanju financiranja ureda Istarske županije u New Yorku s 1,056 milijuna kuna i preusmjeravanju tog novca u zdravstvo i financiranje Crvenog križa te o preusmjeravanju 300 tisuća kuna sa stavki za elektronske medije i sponzorstva u Centar za palijativnu skrb.

Župan je prihvatio amandmane vijećnika Zdenka Pliška (HSU-HSLS) o povećanju sredstava za fakultativnu nastavu istarske pučke glazbe te za službu njege i pomoći u kući, ali nije prihvatio amandmane Eveline Biasol Brkljačić (HSU-HSLS) da se sredstva iz naknade za prijevoz zaposlenika preusmjere u izvaninstitucionalnu i institucionalnu skrb, niti da se preslagivanjem niza manjih stavki namakne 116 tisuća kuna za stručno usavršavanje učitelja, što bi po Jakovčićevu mišljenju trebala financirati država.

I sam župan predložio je nekoliko amandmana, među ostalim: 300 tisuća kuna ušteđenih na povoljnijem ugovoru za telefonske usluge preusmjereno je županijskom savezu sportova; 600 tisuća kuna prenamijenjeno je s pripreme izgradnje sustava za navodnjavanje u Valturi u izgradnju tog sustava, budući da je upravo potpisan sporazum svih sudionika u financiranju.

Sve ostale točke obimnog dnevnog reda prihvaćene su bez ikakve rasprave. (D. ŠIŠOVIĆ)

Aktualni sat

Zašto kružni tok Šijana u Puli Hrvatske ceste neće graditi na dva nivoa, kako je dosad u pregovorima s Vladom inzistirala Istarska županija i Grad Pula, već je odabrana dvostruko jeftinija opcija, zanimalo je na aktualnom satu Županijske skupštine vijećnika Marina Rocea (HDZ-HSS), što je izazvalo poduži odgovor istarskog župana Ivana Jakovčića kojeg najkraće možemo prenijeti riječima "odustalo se zbog krize".

Župan je optužio Roceovu stranku (HDZ) da nikad nije znala procijeniti "socijalni trenutak", a zatim iskoristio prigodu da proglasi Hrvatske ceste pod vodstvom IDS-ovog direktora Eda Kosa najboljim javnim poduzećem u Hrvatskoj.

Kada će se dovršiti rotori te kad kreće dupliranje Ipsilona upitala je Nevija Poropat (IDS/HNS), na što je župan odgovorio da će se okončati do ljeta s izuzetkom raskrižja Šijana, a radovi na autocesti Pazin - tunel Učka kreću u kasno proljeće.

Josip-Anton Rupnik (SDP-Zeleni) zapitao je župana zbog čega se ne provode odluke Županijske skupštine te zašto nije bio proveden referendum o TE Plominu III na ugljen, na što mu je župan odgovorio da bi takav referendum bio zabranjen pozivanjem na državni interes, kao što se već dogodilo 1996. godine s Plominom II na ugljen. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter