Županijska skupština ostaje bez novog sjedišta?


Zamisao da Grad Pazin i Istarska županija zgradu nekadašnjeg Narodnog sveučilišta preurede u sjedište Županijske skupštine otišla je, čini se, u neslavnu prošlost. Ova zgrada u središtu Pazina trebala je postati sjedištem Skupštine Istarske županije na temelju ugovora koji su 26. siječnja 2009. potpisali Sonja Matijašić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, tadašnji gradonačelnik Neven Rimanić i istarski župan Ivan Jakovčić.

Od tada malo se toga vidljivog napravilo za preuređenje Mirne (kako Pazinci nazivaju ovu zgradu) u sjedište Županijske skupštine. Spomenutim ugovorom zakupnik, u ovom slučaju Županija, dužan je u roku od najkasnije tri godine osigurati ukupna sredstva za projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinskopravnih pitanja, rekonstrukciju i nadogradnju objekta sukladno projektu. Budući da je ugovoreni rok istekao u siječnju ove godine, a malo je od ugovorenog napravljeno, može se reći da od sjedišta Županijske skupštine u Mirni, barem u dogledno vrijeme, neće biti ništa.

Planiraju li Pučko otvoreno učilište i Županija nešto doista konkretno s tom zgradom nismo uspjeli doznati od potpisnika ugovora. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sonja Matijašić već je nekoliko mjeseci na bolovanju, a poziv županu Ivanu Jakovčiću ostao je bez odgovora. Njegov zamjenik Vedran Grubišić kaže da Županija nije odustala od zgrade Skupštine, ali da u sadašnjoj situaciji ne može ući u takvu investiciju.

Josip Zidarić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj, dodaje da je za uređenje sjedišta Županijske skupštine u pazinskoj Mirni prikupljena i izrađena sva potrebna dokumentacija, a građevinska dozvola je na snazi do 5. lipnja 2013. Za dokumentaciju je utrošeno oko 500 tisuća kuna, ali za provedbu cijele investicije, prema troškovniku vrijedne oko tri milijuna eura, Zidarić za sada ne vidi mogućnosti. On, kao i dožupan, naglašava da Županija od Mirne nije odustala, ali realizacija projekta morat će čekati neka financijski povoljnija vremena.

Projekt rekonstrukcije i preuređenja ove zgrade po narudžbi Grada Pazina i Istarske županije izradila je zagrebačka tvrtka Kostrenčić i Krebel. Prema njemu, u zgradi će od sadašnjih korisnika ostati jedino Osnovna glazbena škola, i to u malo većem i kvalitetnijem prostoru, a najveći dio zgrade treba se preurediti za potrebe Županijske skupštine. Prostor nekadašnje kinodvorane preuredit će se u vijećnicu, a dvorana Mirna podijeliti u urede klubova vijećnika. Postojeći travnjak s parkiralištem ispred nekadašnje kinodvorane povisit će se, a ispod njega u planu je ukopavanje garaže. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter