Županijska skupština ekspresno radi nogometa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je nogomet u pitanju, županijski su vijecnici su odmah postigli konsenzus. U 90 minuta održan je blic aktualni sat te su odradene 23 tocke dnevnog reda uz tek poneku raspravu.

Razgovaralo se uglavnom na temu brige o starijim i nemocnim osobama jer su na Skupštini Istarske županije bila lanjska izvješca o radu domova u Rovinju, Raši, Novigradu i Puli.

Liste cekanja za domove su sve opterecenije što je Zdenko Pliško (Stranka umirovljenika) slikovito predocio rijecima da se nakon srednje škole treba upisati na listu da bi se u starosti moglo dobiti mjesto u domu. Lista cekanja za pulski dom ima 1.350 imena, a godišnje se prime 33 korisnika.

Lucija Debeljuh je, u ime skupštinskog odbora za društvene djelatnosti, apelirala da se izradi nova strategija brige o starijim osobama. Predsjednik Skupštine Dino Kozlevac puno ocekuje od decentralizacije, posebno fiskalne.

Usvojena su izvješca o radu u 2011. za Istarsku Regionalnu Energetsku Agenciju - IRENA-u (dobit je skoro 116 tisuca kuna) te istarske muzeje - Povijesni i pomorski, Etnografski i onaj suvremene umjetnosti.

Zadarski Cromaris dobio je koncesiju za uzgoj riba i školjaka u uvali Budava na 20 godina na 113.560 kvadrata morske površine.

Usvojen je i niz tehnickih odluka vezanih za škole, izabrano je 11 clanova Županijskog savjeta mladih, dok je Darko Kadum razriješen i opet imenovan za direktora županijske tvrtke MIH iz Poreca te su u NO MIH-a opet imenovani Tedi Chiavalon i Lino Dobrila. (S. BENIC)

Nema problema u vodoopskrbi

Alida Perkov, u ime kluba IDS-HNS postavila je pitanje o trenutnoj situaciji vodoopskrbe u Istri.

- Stanje s kolicinama je zadovoljavajuce, osim mjestimicno oko Umaga, Novigrada, Vodnjana i Fažane. Ondje su moguci problemi vezani za vodoopskrbnu mrežu koje nece moci zadovoljiti potrebe povecane potrošnje u ljetnim mjesecima. No, prema trenutnom stanju problema s vodoopskrbom ne bi trebalo biti, odgovorio je Grubišic.

Najavljeno ukidanje desetak poštanskih ureda u Istri, odnosno stav Županije prema tomu, zanimalo je Maju Šaric iz kluba SDP-Zeleni.

Hrvatske pošte su procesu restrukturiranja u Istri predvidjele zatvaranje poštanskih ureda u Trgetu, Momjanu, Banjolama, Baderni, Lanišcu, Karojbi, Picnu i Galižani, rekao je Grubišic. Županija ce u suradnji s opcinama i gradovima pokrenuti odredene mjere u vezi ove najave, jer osim ekonomske racunice, ti su uredi društveno, pa i kulturološki važna mjesta. Stoga ce se narednih dana sastati ministar Siniša Hajdaš Doncic i župan Ivan Jakovcic kako bi iznašli rješenje.

Marino Roce (HDZ - HSS) pitao je hoce li u dogledno vrijeme profunkcionirati veletržnica ribe u Porecu i na koga ce pasti troškovi. Valerio Drandic, kao clan skupštine Veletržnice ribe u Porecu, odgovorio je da ce se ona uskoro dokapitalizirati Veletržnica još nije u funkciji zbog koje je gradena, jer viškova ribe na ovom podrucju u ovom trenutku nema, zakljucio je Drandic. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter