Županije bi mogle ostati bez još 100 milijuna kuna


Hrvatska zajednica županija upozorila je javnost na nove mjere Vlade, koje bi mogle imati veliki utjecaj na financiranje lokalne i područne samouprave. "Ministarstvo financija posljednjeg dana srpnja otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji bi, ako bude usvojen, za dio županija mogao značiti smanjenje prihoda za čak 25 posto.

Udio županija u prihodima od poreza na dohodak, prema navedenom Nacrtu, smanjio bi se s 16,5 na 12 posto. Zbog brojnih rezova županije su u posljednje dvije godine ostale bez 300 milijuna kuna, a nove izmjene bi mogle značiti dodatnih 100 milijuna kuna manje, što bi itekako oslabilo njihov položaj, ali i sustav područne samouprave u cjelini", naglašavaju u Hrvatskoj zajednici županija.

"Daljnjim smanjenjem prihoda županijama, po novom prijedlogu zakona, za 25 posto, stanovnici hrvatskih županija imat će 25 posto manje novih škola, 25 posto manje novih zdravstvenih ustanova, 25 posto lošije ceste i vjerojatno 100 posto manje novca za već pripremljenih više od tisuću projekata koji bi, uz pomoć znanja kojeg imamo u županijskim razvojnim agencijama, mogli pretočiti u milijarde eura europskog novca.

S ovakvim daljnjim gomilanjem novca samo u centralnoj državi, po ministarstvima i raznoraznim agencijama čudnog imena, definitivno se zapostavlja ostali dio Hrvatske i slabe se jedine institucije u ovoj državi koje pokušavaju povući sredstva iz EU fondova, a to su hrvatske županije, o čemu govori više od 1.300 uspješnih EU projekata", ističe Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Proces fiskalne centralizacije, koji je značajno povećan zadnje dvije godine, učvrstio je položaj Hrvatske kao najcentraliziranije zemlje u Europi. Zakon o porezu na dohodak od 2012. godine do danas mijenjan je čak osam puta ili u prosjeku tri puta godišnje. Samo zadnjim izmjenama navedenog zakona županijama, gradovima i općinama je uzeto dvije milijarde kuna.(D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter