Županija želi vjetropark i solarne elektrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjerujem da ce arbitražni sporazum izmedu Hrvatske i Slovenije biti usvojen u Saboru jer je on u ovom trenutku najbolje što Hrvatska može postici, kazao je župan Ivan Jakovcic na današnjoj konferenciji za novinare, prvoj otkako je prije šest mjeseci osvojio novi mandat.

Iako je veci dio konferencije posvetio energetici, Jakovcic je, nakon našeg pitanja o arbitražnom sporazumu, kratko kazao da je po njemu važno, pogotovo za Istru, da se on prihvati kako bi se nakon ulaska u EU moglo pristupiti razrješenju pitanja granice na moru.

Što se tice energetike, Jakovcic je otkrio da u Županiji u posljednje vrijeme intenzivno rade na nekoliko projekata. "Naša usmjerenja idu za time da u Istri prvo iskoristimo obnovljive izvore energije i to na nacin da nademo partnere za izgradnju vjetroparka na Cicariji i da omogucimo izgradnju solarne elektrane koja bi bila alternativa klasicnim gorivima, pogotovo ugljenu u Plominu", rekao je Jakovcic.

"Svjesni smo potrebe za energijom i potreba izgradnje novih elektrana pa i na klasicna goriva, ali novu termoelektranu u Plominu želimo na plin, a ne na ugljen", ponovio je svoj stav. Želja za plinom župana je dovela do Turkmenistana, gdje je, kako je rekao, s tamošnjim visokim dužnosnicima razgovarao o nacinu na koji bi se Istra mogla snabdijevati naftom i plinom iz te države. Otkrio je i da Turkmenistan želi kupiti niz novih brodova, o cemu je najavio da ce razgovarati s vodstvom pulskog brodogradilišta Uljanik.

Vec za petak najavio je nastavak svoje turneje putovanja izvan Istre, odnosno odlazak u Bec, gdje ce s europskom zdravstvenom agencijom razgovarati o bolnici u Rovinju, ali i o pulskoj bolnici. "Htjeli bismo da te relevantne institucije sudjeluju u razvoju zdravstva u Istri. Vec imamo konkretne ponude, ali bez razgovora s našim Ministarstvom zdravstva ne mogu ici daleko u tim razgovorima", kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter