Županija ulaže u škole skoro 12 milijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za investicije u osnovne i srednje škole ove se godine planira uložiti 11,88 milijuna kuna, odlucili su vijecnici Skupštine Istarske županije. Potrebe su puno vece, a posebno su u lošem stanju pulske škole, ali novca nema. Ipak, iz županijskog ce proracuna biti izdvojena dodatna cetiri milijuna kuna.

Iz decentraliziranih sredstava od države se planira oko 7,25 milijuna (za osnovne škole 3,16 milijuna i za srednje 4,08 milijuna kuna) dok se kod 630 tisuca kuna za opremanje praktikuma srednjih ugostiteljskih škola radi o namjenskim sredstvima Ministarstva turizma, na koje se jednak iznos dodaje iz decentraliziranih sredstava. Plan je sacinjen na bazi stanja na terenu, zahtjeva škola, zapocetih investicija i osiguranih sredstava.

Od sredstava za osnovne škole cak 2,6 milijuna odnosi se na rekonstrukciju, dogradnju, opremanje i uredenje okoliša OŠ Mate Balote u Bujama, 300 tisuca je za projektnu dokumentaciju škola i 269 tisuca kuna za opremanje. Dva milijuna kuna otpada na radove na školi i dvorani za Talijansku srednju školu i Srednju školu Zvane Crnje u Rovinju.



Za uredenje zgrade bivše kirurgije, gdje bi privremeno bila smještena Medicinska škola iz Pule, potrebno je 900 tisuca kuna. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ucinilo je iznimku i odobrilo da se decentralizirana sredstva ne potroše za školsku zgradu. Završeno je uredenje unutrašnjosti zgrade kirurgije te su instalacije prilagodene potrebama škole, a ovih se dana ocekuje dolazak povjerenstva iz Ministarstva i zeleno svjetlo za useljenje. Uvjet Ministarstva je bio da se potpiše ugovor o korištenju tog prostora na deset godina, što je i ucinjeno, saznajemo od županijskog procelnika Mladena Dušmana.



Zadovoljan je razumijevanjem koje su pokazali Ministarstvo i pulska bolnica, u kojoj daci imaju praksu, pri cemu naglašava da je Medicinska škola u Puli najderutnija u Hrvatskoj. Dogovorena je i gradnja nove škole na staroj lokaciji pa Dušman vjeruje da škola nece biti svih deset godina u zgradi bivše kirurgije. Vec postoji dokumentacija, a procjenjuje se da ce za gradnju i opremanje škole, koja mora imati kabinete i laboratorije, trebati oko 38 milijuna kuna. Za to se ocekuju znacajna sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva kroz natjecaj za program CEB VII.

Pola milijuna kuna planirano je za sportsku dvoranu Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" u Puli, gdje su radovi pri kraju. U financiranju sudjeluju u jednakim omjerima Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Republika Italija, Grad Pula i Istarska županija.



Za obavljene radove na pulskoj Tehnickoj školi planirano je 56 tisuca kuna. Za opremanje praktikuma cetiri istarske ugostiteljske škole, za što ce takoder iz decentralizacije biti izdvojeno 630 tisuca kuna, na raspolaganju ce biti 1,26 milijuna te se ocekuje skoro raspisivanje natjecaja.

Iz svoje blagajne Županija ce dati dva milijuna kuna kapitalne pomoci Novigradu za sportsku dvoranu kao i 1,2 milijuna za radove na Srednjoj školi Eugena Kumicica u Rovinju. Još je 400 tisuca planirano za Medicinsku školu te po 200 tisuca za dokumentaciju i opremu za srednje škole.


Podijeli: Facebook Twiter