Županija ukinula predstavništvo u New Yorku

Daljnji financijski angažmani ureda u New Yorku će se razmatrati - odgovaraju iz županovog kabineta (M. MIJOŠEK)
Daljnji financijski angažmani ureda u New Yorku će se razmatrati - odgovaraju iz županovog kabineta (M. MIJOŠEK)

S obzirom da u ovogodišnjem proračunu Istarske županije, kao ni u projekcijama proračuna 2017. i 2018., više nema predviđenih sredstva za rad ureda Istarske županije u New Yorku, očito je da vodstvo županije više nema namjeru iz proračuna financirati rad tog ureda. Podsjetimo kako je lani iz proračuna za rad ureda izdvojeno 214.794 kuna, a iako je ured formiran još 2012. godine nikada nije bila sasvim jasna njegova uloga, odnosno na koji je to način američki ured promicao interese stanovnika Istarske županije. U uredu je kao voditeljica bila zaposlena Nina Laškarin.

U vrijeme kada je ured osnovan spominjalo se da će biti orijentiran na biznis, osobito promociju istarskoga turizma i proizvoda - vina, maslinova ulja, gastronomije. Cilj mu je bilo i jačanje veza s iseljenicima, a trebao je promicati kulturu i ulagačke mogućnosti. Zbog čega se ured ukida, pitali smo Istarsku županiju a odgovori su stigli iz županovog kabineta.

Štednja i racionalizacija

- Kao posljedica usvojenih izmjena Zakona o porezu na dohodak projekcije su predviđale da će proračun Istarske županije biti zakinut za gotovo 10 milijuna kuna, budući da se radi o smanjenju našeg najizdašnijeg prihoda. Ne želeći ukidati razvojne projekte i programe, povećavati cijenu usluga koje županija pruža, ili zakidati standard građana, bili smo primorani racionalizirati poslovanje županijske uprave. Stoga smo morali smanjiti izdatke za materijalne rashode, u sklopu čega smo odustali i od financiranja ureda u New Yorku, odgovaraju iz kabineta.

Na pitanje je li ured ispunio očekivanja, u kabinetu župana pak odgovaraju kako je "ured aktivno radio na pružanju stručne pomoći i potpore istarskim iseljenicima". Nadalje, pojašnjavaju kako je u suradnji s turističkim sektorom u Istri pokrenuto niz aktivnosti u cilju promocije istarskog turizma, povezivanja s turoperatorima i medijima na sjevernoameričkom tržištu. Tvrde i da su radi povećanja broja američkih gostiju organizirani susreti s turističkim novinarima i turoperatorima.

Ured u Bruxellesu ostaje

- Istarska županija ima jednog zaposlenika, stručnog suradnika za međunarodnu suradnju u Upravnom odjelu za međunarodnu suradnju i europske poslove, koji je bio zadužen za realizaciju aktivnosti u Uredu u New Yorku. Zaposlenik i dalje prati programski suradnju s iseljenicima, tj. sve aktivnosti uz navedenu tematiku, odgovaraju iz županovog kabineta.

S obzirom da je Istarska županija još 2012. godine sklopila ugovor o zakupu poslovnog prostora za rad njujorškog ureda, zanimalo nas je li ugovor prekinut.

- Navedeni poslovni prostor je zakupljen na deset godina, međutim zbog racionalizacije poslovanja i temeljem zajedničkog dogovora prestale su važiti ugovorne obaveze. Daljnji financijski angažmani po pitanju ureda će se razmatrati sukladno financijskim mogućnostima, odgovaraju iz županovog kabineta.

Na pitanje što je sa županijskim uredom u Bruxelessu, odgovaraju da Županija ima ured u Bruxellesu s jednim zaposlenikom, a za ukupno funkcioniranje tog ureda u proračunu za 2016. godinu planirano je 501.352 kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter