Županija stipendira 70 studenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Između Božića i Nove godine već se tradicionalno u sjedištu Istarske županije održava mala, ali važna svečanost na kojoj istarski župan Valter Flego stavlja svoj potpis na dokumente koji predstavljaju izravno ulaganje u bolju zajedničku budućnost, a tako je bilo i danas. Danas su, naime, potpisani ugovori sa studentima, dobitnicima županijske stipendije za akademsku godinu 2017./2018., a ugovore je, u nazočnosti župana i županijske pročelnice za obrazovanje Patricije Percan, potpisalo 40 studenata.

- Ovo je peti put da kao župan sudjelujem na ovom važnom susretu. Čestitam studentima na potpisanom ugovoru za stipendiju i na njihovom stalnom ulaganju u sebe i svoje obrazovanje. U Istri se broj zaposlenih povećava, stoga je važno ulagati u ljude. Vi to radite ispravno, na najbolji mogući način. Kad završite fakultete, tražit ćete zaposlenje, a na nama je da poticajima gospodarstvu i poduzetništvu u našim gradovima i općinama osiguramo za vas radna mjesta. Moja je velika želja i vjerujem kako ćete se nakon iskustava po Europi i svijetu u konačnici vratiti se u Istru i ovdje pronaći zaposlenje, poručio je studentima župan Flego te dodavši da se ovim stipendiranjem županija uključila u pomoć roditeljima, koji su ipak u većini slučajeva ti koji najviše ulažu i sufinanciraju školovanje svoje djece.

Istaknuo je kako Istarska županija konstantno ulaže velika sredstva u znanost i bolje uvijete školovanja i obrazovanja, te da će u predstojećoj 2018. godini u te sadržaje uložiti čak 86 milijuna kuna. Flego je ugovore potpisao s 40 studenata, a ukupno će do konca ove godine i u siječnju iduće biti potpisano 70 studentskih ugovora o stipendiranju, u što je uključeno 20 stipendija za studente slabijeg imovinskog stanja i deset namijenjenih izvrsnim studentima.

Kako je izvijestila županijska pročelnica za obrazovanje Patricija Percan, za županijske stipendije se ove godine prijavilo čak 260 studenata. Među brojnim prijavama, kao one koje su zadovoljile sve jasno propisane kriterije kao što su uspjeh u prethodnoj akademskoj godini, istraživački, znanstveni i drugi radovi, volonterski rad, deficitarnost i drugi kriteriji, na koncu je ostala 231 valjana prijava. Nepotpune prijave, a takvih je bilo 24, nisu ni razmatrane, a pet studenata je naknadno odustalo od kandidature za županijsku stipendiju. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter