Županija stipendira 31 studenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija u petak je dodijelila stipendije za akademsku godinu 2011./2012. studentima preddiplomskih, diplomskih i strucnih studija. Stipendiju je po natjecaju trebalo dobiti 30 studenata, ali je nakon usvajanja žalbe ona dodijeljena još jednome kandidatu. Ugovore s njima potpisala je zamjenica župana Viviana Benussi.

- Ova stipendija ne samo da ce vam biti od pomoci u placanju troškova studiranja, vec je ona prije svega veliko priznanje na iznimne rezultate u vašem dosadašnjem ucenju, rekla je Benussi.

Ovo je sedma godina da se dodjeljuju stipendije Istarske županije, a uz nove stipendiste, sada ih ima ukupno 118. O velikom interesu za stipendije svjedoci i podatak da se ove godine prijavilo cak 320 studenata. Pravo na županijsku stipendiju ostvaruju studenti koji žive na podrucju Istre i koji su udovoljili županijskom pravilniku o dodjeli stipendija. One se isplacuju tijekom trajanja studija, deset mjeseci godišnje, a iznose 1.100 kuna mjesecno.

Prije dvije godine Županija je bila izdašnija - mjesecna je stipendija iznosila 1.300 kuna, a dodjeljivala se za 50 studenata. Medutim, i u ovom iznosu veca je nego mnoge gradske ili opcinske. Da je tome tako potvrdila je Iva Peršic, studentica trece godine studija talijanskog jezika i književnosti na Sveucilištu Jurja Dobrile.

- Živim u Štrmcu pokraj Labina i putujem svaki dan u Pulu, tako da ce mi stipendija biti taman da pokrijem troškove benzina. Imam vec opcinsku stipendiju, koje cu se odreci jer cu zadržati onu vecu, županijsku, rekla je Peršic.

Jedan od kandidata s najviše ostvarenih bodova je Sandro Vešligaj iz Pule. Student je trece godine klavira na Muzickoj akademiji, podrucni odjel u Rijeci.

- Mislim da mi je stipendija dovoljna za sve troškove koje imam, buduci da sam u studentskom domu, koji košta 345 kuna. Imat cu i za prijevoz i ostale potrebe, a ostat ce mi i za džeparac. Sigurno je da mi je stipendija poticaj za daljnji napredak u školovanju, kazao je Vešligaj.

Buduci da je lani pravilnikom odluceno da se dodatno bodovima nagraduju deficitarna zanimanja, medu stipendistima prednjace studenti racunarstva, geodezije, medicine i farmacije, kao i buduci profesori engleskog jezika, prirodoslovnih predmeta, matematike te glazbenih predmeta.

Uz Ivu Peršic i Sandra Vešligaja, stipendije su dobili: Luka Horvat, Anna Rupenovic, Josipa Bilic, Maja Hamzic, Adriana Samardžic, Mateo Guštin, Vanja Miletic, Ana Jovanovic, Valentin Rimanic, Nina Krajcar, Tamara Fable, Manuela Šegon, Tea Sijaric, Bojana Zvijerac, Alenka Matijaš, Miljenko Šuljic, Sara Gregoric, Luka Krajcar, Sabina Šišovic, Isabelle Vidajic, Helena Križman, Talita Peruško, Željka Toncic, Beatrisa Smokovic, Mieta Bobanovic, Tedi Zgrablic, Lidija Milicevic, Bisera Jurišic i Ada Pervan. (M. JERIN; snimio S. MILJEVIC) )


Podijeli: Facebook Twiter