Županija se za uljaru zadužila 13,6 milijuna kn

Uljara San Lorenzo (T. GRBIĆ)
Uljara San Lorenzo (T. GRBIĆ)

Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) ovih dana preuzima uljaru San Lorenzo u Vodnjanu - vlasništvo nad uljarom, opremom i zemljištem. Prošle je godine Županijska skupština odobrila takav poslovni potez za koji će Županija iz proračuna u narednim godinama morati izdvojiti 13,6 milijuna kuna. Za tu se cifru AZRRI nedavno kreditno zadužio u dvjema poslovnim bankama i pri županijskom Fondu za razvoj poljoprivrede i agroturizma. Ideja Agencije je osnivanje županijskog Podcentra za održivi razvoj maslinarstva. Graciano Prekalj, direktor AZRRI-ja, tvrdi da sve to ne bi mogli ostvariti bez pomoći Županije, koja zasad sve financira.

O ulaganju u vodnjansku uljaru, koju su 2008. osnovali privatni poduzetnici Silvano Puhar, Danilo Gambaletta, Mirko Car, Anton Brajković i Dario Mezulić, raspravljalo se još prošle godine na Županijskoj skupštini, a AZRRI je prošle godine već počeo u toj uljari prerađivati masline.

Novost je i promjena same koncepcije spomenutog Podcentra. Prekalj otkriva da od predviđenog laboratorija za analizu ulja neće biti ništa.

- U međuvremenu se dogodilo potpisivanje sporazuma o suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Očekujemo stoga da će praćenje laboratorijskih analiza i organoleptičko ocjenjivanje biti dogovoreno s Institutom, a imamo načelni dogovor i s talijanskom asocijacijom proizvođača maslinovog ulja iz Verone, AIPO, kojima smo već nosili najbolja istarska ulja na ocjenjivanje. Oni, naime, posjeduju uređaj za brzu analizu ulja kojim se može odrediti je li ono proizvedeno na određenom području. Želimo koristiti tu metodu za zaštitu potrošača, ali i za prodaju ulja s oznakom izvornosti. Zato smo u prostoru koji je bio predviđen za laboratorij osmislili drugu aktivnost. Postoji ideja da bi to bila dobra lokacija za prodajni punkt Agencije, sukladno našem planu razvoja istarskog integralnog brenda i brendiranja autohtonih proizvoda, u kojem bi se prodavala ulja svih proizvođača koji udovoljavaju našim kriterijima te AZRRI-jevi proizvodi. U samom prostoru bi pokušali napraviti i multimedijalnu dvoranu, ne samo za ocjenjivanja i kušanja, nego za prezentaciju i edukaciju, kaže Prekalj.

No, kad će to ostvariti ne zna precizirati. S istom (ne)preciznošću govori i o AZRRI-jevom planiranom masliniku na području Vodnjana. Godinama se najavljuje podizanje maslinika na 181 hektaru opožarenog državnog zemljišta. I zasad je jedino sigurno da u prošloj godini, unatoč najavama, nije zasađena nijedna maslina. Još 2009. Galižanci su zatražili da se iz područja planiranog AZRRI-jevog maslinika izuzme 30-ak hektara zemljišta da bi se zaštitile dvije jame, Foiba delle Piane i Val dell'Arno, te dio šume. Prekalj pojašnjava da to još uvijek nije riješeno. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter