Županija poslala promatraca u Bruxelles

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija ocito ne vjeruje predstavnicima Ceha ribara koji djeluju pod okriljem Hrvatske obrtnicke komore. To se može zakljuciti iz nedavne odluke resornog županijskog procelnika Milana Antolovica da se iz županijskog proracuna financira odlazak Danielea Koleca, predsjednika umaške udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum, na sastanak radne skupine za pregovore o poglavlju ribarstva 23. srpnja u Bruxellesu.

Rijec je doista o neobicnoj odluci, buduci da Kolec nije ni naveden kao clan radne skupine, a Antolovic nam nije znao reci ni ciji je on predstavnik na tom sastanku bio. Resorni procelnik nam je, medutim, rekao da su Županiju za financiranje puta predsjednika umaške udruge zamolili iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Iako Antolovic ne vidi ništa sporno u tome što je odobrio financiranje necijeg odlaska u Bruxelles, bitno je istaknuti da Kolec nije išao u svojstvu predstavnika Istarske županije.

Na pitanje koji je javni interes bio financirati Kolecov put novcem poreznih obveznika, Antolovic nam je odgovorio da je javni interes uvijek prisutan kad je u pitanju tako važna grana kao što je ribarstvo. Upitali smo ga i je li upoznat s radom Ceha ribara, ciji predstavnici vec sjede u radnoj skupini i cije odlaske na sastanke financira HOK, na što nam je rekao da dobro poznaje rad Ceha.

- Podupiremo rad Ceha, zadruga i svih udruga. Stoga, smatram pozitivnim i odlazak Koleca u Bruxelles buduci da je to podržalo i resorno ministarstvo. Poduprli bismo svakoga do cijeg mišljenja drži Ministarstvo, kazao je Antolovic.

Iz ureda za odnose s javnošcu resornog ministarstva smo, pak, dobili odgovor da oni nisu ni od koga tražili financiranje Kolecovog putovanja na sastanak radne skupine.

"Kolec nije clan radne skupine, a na sastanku je sudjelovao kao predstavnik dviju udruga profesionalnih ribara, Mare Nostrum i Mare Nostrum Croaticum, koje su tražile ukljucivanje njihovih predstavnika u proces pregovora te je sastanku prisustvovao u ulozi promatraca", navode u Ministarstvu.

Antolovic na to odgovara da pismenu zamolbu iz Ministarstva doista nikada nije dobio, ali da ga je nazvala tajnica državnog tajnika Toncija Božanica i prenijela njihovu želju da Županija financira Kolecov put. Županija je, inace, za tu želju Ministarstva iz proracuna izdvojila šest tisuca kuna koje je doznacila udruzi Mare Croaticum.

Sam Daniele Kolec nam je tek kratko rekao: "Nemamo što pricati".


Podijeli: Facebook Twiter