Županija ne odustaje od preseljenja Obrtnicke škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Školski odbor Industrijsko-obrtnicke škole nije, do trenutka ocitovanja na zakljucak župana, upozoravao na katastrofalno loše stanje zgrade na Vidikovcu, vec su se djelatnici Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu uvjerili u loše stanje samoinicijativnim posjetom ovoj gradevini sredinom ljeta 2010. godine, kada im nije bio omogucen obilazak svih prostorija.

Loše stanje radionice Vidikovac nije nastalo u zadnjih nekoliko godina pa se postavlja pitanje tko je dopustio da zgrada izgradena još 1980. godine baš toliko propadne", tim je rijecima županijska procelnica Patricia Smoljan u ponedjeljak pisano odgovorila na naša pitanja vezana za upozorenja školskog odbora ove pulske škole o katastrofalno lošem stanju zgrade školskih radionica na Vidikovcu.

Kao što smo u ponedjeljak i objavili, školski se odbor negativno ocitovao na zakljucak župana Ivana Jakovcica po kojem bi se do 1. rujna 2012. ta škola s 255 ucenika i 50 djelatnika trebala preseliti u zgradu radionica na Vidikovcu da bi u žutoj školi, gdje oduvijek djeluju, oslobodili mjesto Glazbenoj školi, koja uskoro mora iseliti iz upravne zgrade Uljanika jer joj nije produžen ugovor o najmu.

Stav školskog odbora, kao i cijele škole, ravnatelja, sindikata i nastavnika je da ove prostore nije moguce nadograditi i sanirati tako da novi prostori budu u skladu s državnim pedagoškim standardom srednjoškolskog sustava, posebno ne u kratkom roku od devet mjeseci.

Kao što smo se i sami tijekom posjeta uvjerili, zgrada je u katastrofalnom stanju, nema kanalizacije, krov prokišnjava, voda prodire u zidove i elektricne instalacije, prozorska stolarija je strunula te je zapravo rijec o industrijskoj hali, a ne o ucionicama.

K tome, nastavnicima je neprihvatljivo da se radovi izvode istovremeno s održavanjem nastave, koju ovdje pohadaju i ucenici Tehnicke škole. U Županiji to ne smatraju spornim. "Izvodenje radova u školskim zgradama u vrijeme izvodenja nastave nije neuobicajeno i stvar je dobre organizacije rada škole", kaže na to procelnica Smoljan.

Takoder, smatra da je odluka školskog odbora nedosljedna jer se s jedne strane protivi preseljenju, a s druge strane suglasni su sa županijskim projektom "Pulske srednje škole" koji predvida osnivanje Centra novih tehnologija na Vidikovcu gdje bi se trebala smjestiti Industrijsko-obrtnicka i još dvije škole.

"Komentar nedosljednih tocaka odluke (školskog odbora, op.a.) suvišan je", smatra procelnica.

Na slican nacin vec je ranije ignorirala upozorenja škole te je na sve primjedbe odgovorila da se "provode aktivnosti utvrdene zakljuckom". Po tome, kažu nam djelatnici ove škole, ispada da mišljenje škole uopce nije važno, iako u Industrijsko-obrtnickoj školi rade inženjeri strojarstva, gradevinarstva, elektrotehnike te arhitekti koji su upoznati sa stanjem zgrade na Vidikovcu.

Kao što je ravnatelj Industrijsko-obrtnicke škole Petar Gavric istaknuo, oni nisu protiv županijskog projekta, ali ne na nacin da se prostorni problem jedne škole pokuša riješiti navrat-nanos na grbaci druge.

Dakle, po rijecima procelnice Smoljan, od preseljenja Industrijsko-obrtnicke škole na Vidikovac do sljedece školske godine nadležni ne odustaju unatoc tome što radovi još nisu poceli, a nisu osigurana niti potrebna tri milijuna kuna, što bi navodno trebalo biti dovoljno da se od derutne industrijske hale stvori škola.

"Obavještavam vas da se sve aktivnosti provode planiranom dinamikom", zakljucuje procelnica u dopisu.


Podijeli: Facebook Twiter