Županija mora odmah dati otkaz Dariju Mezuliću

Ne može obnašati funkcije u javnom sektoru, Dario Mezulić (Arhiva)
Ne može obnašati funkcije u javnom sektoru, Dario Mezulić (Arhiva)

Upravna je inspekcija Ministarstva uprave nakon provedenog nadzora izrekla mjeru kojom se naređuje pročelnici Upravnog odjela za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Istarske županije Desanki Sarvan da odmah po zaprimanju zapisnika donese rješenje o prestanku službe Darija Mezulića koji je u Istarskoj županiji zaposlen kao pravni savjetnik.

Mjera je donesena zbog izrečene pravomoćne presude za kazneno djelo za koje je vrijeme rehabilitacije u tijeku.

Do Sarvan, kojoj je inspekcija naložila da Mezuliću otkaže ugovor o radu, jučer nismo uspjeli doći, jer je na bolovanju. No, načelnik županijske uprave Valerio Drandić potvrdio nam je da je Županija zaprimila inspekcijski nalaz prošlog tjedna te da zakonski rok za Mezulićev otkaz istječe ove nedjelje. Drandić nam je rekao i da će naredbu Županija sprovesti u zakonski predviđenom roku. Kazao je i da će nakon analize odlučiti hoće li na rješenje podnijeti prigovor koji, međutim, ne odgađa izvršenje.

Inače, i Dario Mezulić se do jučer nalazio na bolovanju, a od jučer je na godišnjem odmoru.

Dariju Mezuliću otkaz prijeti zbog propusta koje je činio još dok je u dva mandata bio načelnik Općine Medulin. Naime, tri puta je pravomoćno osuđivan, a po Zakonu o lokalnoj samoupravi, osobe osuđene za kaznena djela koja je Mezulić počinio ne mogu obnašati nikakve funkcije u javnom sektoru, odnosno ne mogu biti službenici u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Mezulić je 2003. osuđen na kaznu zatvora od deset mjeseci, uvjetno na dvije godine, zbog zloporabe službenog položaja i krivotvorenja službenih isprava. U rujnu 2007. godine je osuđen na kaznu zatvora od godinu dana, uvjetno na dva mjeseca, zbog krivotvorenja službenih isprava i zloporabe položaja i ovlasti a dvije godine kasnije je zbog sklapanja štetnog ugovora s rođakom Aleksandrom Mezulićem dobio godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine. (C. B. GALIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter