Županija (i) na plaćama uštedjela 7 milijuna kuna

Istarski župan Valter Flego (M. ANGELINI)
Istarski župan Valter Flego (M. ANGELINI)

Županijska skupština na sutrašnjoj će sjednici glasati o rebalansu proračuna kojim bi se sedam milijuna kuna ostvarenih uštedama na plaćama, putnim troškovima i energiji usmjerilo u gospodarstvo, zdravstvo, europske projekte i obrazovanje.

Istarski župan Valter Flego danas je na konferenciji za novinare najavio da će se 2,65 milijuna kuna od ukupnog iznosa uštede usmjeriti u nabavu novog CT uređaja za Opću bolnicu, čija je vrijednost oko 4,5 milijuna kuna, te u sufinanciranje popravka krova psihijatrije. Ministarstvo zdravlja osigurat će polovicu iznosa, a participirat će i istarski gradovi i općine.

Županija će u poticanje gospodarstva usmjeriti pola milijuna kuna, a za milijun će "podebljati" Fond za predfinanciranje EU-projekata, koji će raspolagati s ukupno šest milijuna kuna. Dodatnih 2,5 milijuna ulaže se u obrazovanje, od čega dva milijuna u sufinanciranje troškova prijevoza učenika srednjih škola. Taj potez Flego je obrazložio činjenicom da se sve manje decentraliziranih sredstava "spušta" Županiji, "a mi ne želimo to prelamati preko leđa roditelja". Ukupno se u županovom mandatu, kako je najavio, kani uštedjeti 25 milijuna kuna.

Kada je o gospodarstvu riječ, župan je kazao da su osigurani i novi poticaji i jamstva u visini od 4,4 milijuna kuna, dok se u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ulaže 1,8 milijun kuna dobivenih iz Fonda za zaštitu okoliša.

Na Županijskoj skupštini Flego će izvijestiti o svom radu u razdoblju od 7. lipnja do 31. prosinca 2013. Sažetak izvješća, koje sadrži 250 stranica, danas je predstavio i novinarima. U njemu je naglasak na poticanju gospodarstva s deset milijuna kuna putem deset mjera.

Među ostalim, istarskom je gospodarstvu osigurano 4,8 milijuna kuna potpora putem jamstvenog fonda za prerađivačku industriju, Istarska županija prva je u suradnji s hotelijerima osnovala Bike DMC, tvrtku za razvoj biciklističkog turizma. Na natječaj Fonda za razvoj turizma za 2013. iz Istre je kandidirano 14 projekata vrijednih osam milijuna kuna. Iz Fonda za razvoj poljoprivrede odobrena su 24 kredita ukupne vrijednosti od 9,3 milijuna kuna. U Istarsku županiju je lani stiglo više od 570 milijuna kuna iz europskih fondova.

Kao najznačajniji europrojekt u Istri župan je istaknuo "Poreč-sustav odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda", vrijedan 500 milijuna kuna. Lani je u prometnu infrastrukturu u Istri uloženo više od 250 milijuna kuna, a tim je novcem izgrađeno 16 rotora i obnovljeno 60 kilometara državnih i županijskih prometnica.

Problemi s vodoopskrbom u Istri neće se ponoviti, bio je izričit Flego, dodavši da je lani realizirano 187 milijuna kn novih investicija u vodoopskrbu, od kojih je najveća investicija Bulaž-Butoniga.

Povećan je broj županijskih stipendista za 30 posto, dok su kulturne manifestacije podržane s 1,2 milijuna kuna.  Kao jedan od najznačajnijih županijskih projekata u idućem razdoblju naznačio je izgradnju pulske bolnice.

- Kriza nije škuža, treba raditi još više. Prema Ministarstvu regionalnog razvoja, Istarska županija je najrazvijenija poslije Zagreba, ostvaruje 30 posto veći BDP od ostatka Hrvatske te ima 50 posto manju nezaposlenost, rekao je župan. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter