Županija i gradovi odvoze 1,1 milijun kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi "popularni" potez Vlade - povecanje trošarine na gorivo - ponukao je mnoge prijevoznike i korisnike autoprijevoznickih usluga na korekciju cijena. Dodatnih 30 lipa po litri benzina novi je udarac na budžet ne samo gradana, vec i tvrtki koje u svojem voznom parku imaju poveci broj službenih vozila.

Povecanje cijene goriva za sobom povlaci i racionalizaciju korištenja službenih vozila. No, cini se da državne službe baš previše i ne mare za troškove goriva jer to ionako placamo mi, porezni obveznici. Državni aparat na raspolaganju ima veliki broj vozila za cije se gorivo brinu oni koji pune državni proracun.

Isto se dogada i na lokalnoj razini pa smo odlucili analizirati koliko se novca u Istri potroši za službena vozila u 10 gradova i Istarskoj županiji. Svim istarskim gradonacelnicima i Uredu župana uputili smo nekoliko pitanja: koliko svaki grad ima službenih automobila, koje vozilo koriste gradonacelnici i župan te koliko se godišnje potroši na gorivo za službene automobile.

Zanimljivo je da, primjerice, Pula ima 10 vozila i na gorivo potroši u prosjeku 56 tisuca kuna godišnje, dok Porec ima 12 automobila, ali na gorivo potroši cak 124 tisuce kuna! Kad se u konacnici sve zbroji, Županija i deset istarskih gradova na raspolaganju imaju ukupno 93 automobila, a godišnje na gorivo potroše nešto više od 1,1 milijun kuna. (Cristian Bruno GALIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter