Županija dodjeljuje 40 jednogodišnjih studentskih stipendija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija jučer je raspisala javni natječaj za dodjelu stipendija u ovoj akademskoj godini, a krajem prosinca ove ili početkom siječnja iduće godine najavljuju i natječaj za stipendiranje studenata slabijeg imovnog stanja. Prema natječaju objavljenom na web stranici Županije (www.istra-istria.hr), pravo na podnošenje prijave imaju državljani Hrvatske koji su redoviti studenti na sveučilišnim, integriranim, stručnim ili specijalističkim studijima. Kandidati moraju imati najmanje pet godina prebivalište na području Istarske županije i ne smiju biti korisnici gradske, općinske ili neke druge stipendije.

Bodovanje uspjeha i volontiranja

Bodovat će se postignut uspjeh u obrazovanju u prethodnoj školskoj, odnosno akademskoj godini, upisana godina studija, deficitarnost zanimanja, osvojene nagrade, sudjelovanja na natjecanjima i objavljeni radovi, uz ispunjavanje uvjeta propisanih Pravilnikom, priznati patenti i izumi, osvojene nagrade visokoobrazovnih ustanova u prošloj akademskoj godini, posebne okolnosti i odrađen volonterski rad duži od 100 sati.

Pravilnikom su posebne okolnosti utvrđene za studente bez oba roditelja i one koje izdržava samohrani roditelj, za studente roditelje, za obitelji s troje i više djece uz uvjet da žive u zajedničkom domaćinstvu te da ih roditelji uzdržavaju, za redovito školovanje člana obitelji izvan mjesta prebivališta te tjelesno oštećenje veće od 50 posto člana zajedničkog obiteljskog domaćinstva.

Za aktualnu akademsku godinu deficitarnim su utvrđeni nastavnički smjerovi na studijima fizike, kemije, geografije, informatike, matematike i biologije, zatim engleski jezik, elektrotehnika, strojarstvo, medicina, glazbena pedagogija, građevinarstvo, agronomija, edukacijsko-rehabilitacijske struke poput logopeda, socijalnog pedagoga i edukatora rehabilitatora, te sestrinstvo, računarstvo i brodogradnja.

Dodijelit će se 40 novih jednogodišnjih stipendija, u mjesečnom iznosu 1.100 kuna. Na temelju Pravilnika o stipendiranju studenata slabijeg imovnog stanja u Istarskoj županiji, osigurana su sredstva za još 20 novih jednogodišnjih stipendija, također od 1.100 kuna mjesečno. U deset mjeseci, od listopada ove do srpnja 2018. godine, to je ukupno 11.000 kuna po studentu, jednako kao i prošle akademske godine, poručuju iz Županije.

Oko milijun proračunskih kuna

Što se tiče ukupnog broja stipendista, iz Županije, koja je dosad dodjeljivala višegodišnje stipendije, javljaju da je lani to pravo ostvario 21 student, a ukupno ih je, uz "stare" stipendiste, prošle akademske godine bilo 81. Nakon okončanja aktualnog natječaja, ponovimo, dodijelit će se još 40 novih jednogodišnjih stipendija. U Županiji saznajemo da im je dosad samo devetero starih stipendista dostavilo potrebne isprave te im je počela isplata sa stipendijom za listopad. Lani je iz županijskog proračuna stipendistima isplaćen 1,071 milijun kuna (u čemu su i stipendije iz akademske 2015./16. godine za razdoblje od siječnja do srpnja 2016.), dok je u ovogodišnjem proračunu planirano ukupno 900.000 kuna.

Bez radne obveze

Na pitanje koje su obveze stipendista, iz Županije pojašnjavaju da osim redovitog izvršavanja svojih obveza na studiju, moraju u roku od 15 dana pismeno obavijestiti nadležni županijski odjel o promjeni svog studentskog statusa ili osobnih podataka te da u roku od 30 dana od diplomiranja dostave obavijest o tome. Samo u iznimnim slučajevima propisanima Pravilnikom, ako tijekom godine izgube pravo na isplatu stipendija, moraju vratiti isplaćen iznos. Aktualnim Pravilnikom, s obzirom da su stipendije jednogodišnje, nije utvrđena obveza zapošljavanja u Istarskoj županiji, za razliku od prethodnog Pravilnika koji obvezuje stipendiste da se jave nadležnom županijskom odjelu u roku od 30 dana od završetka studija radi utvrđivanja mogućnosti zapošljavanja u županijskim tijelima ili ustanovama, najmanje onoliko vremena koliko je trajala isplata stipendije. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter