Županija će uskoro proglasiti elementarnu nepogodu

Posljedice dugotrajne suše u Istri (D. MEMEDOVIĆ)
Posljedice dugotrajne suše u Istri (D. MEMEDOVIĆ)

Štete u istarskoj poljoprivredi i gospodarstvu mogle bi dosegnuti oko 500 milijuna kuna, kaže istarski dožupan Vedran Grubišić. Dodaje da je riječ o gruboj procjeni koja osim poljoprivrednih kultura uključuje i one koji trpe štetu zbog redukcija vode, primjerice autopraonice, potom uništena travnata igrališta, zelene površine, golf terene, veću potrošnju goriva za transport vode…

Očekuje da će veći broj istarskih općina i gradova zatražiti proglašenje elementarne nepogode zbog suše pa će je župan, izvjesno je, proglasiti na području čitave županije. Štete će nadmašiti one prouzročene sušom 2003. godine, kada je zadnji put proglašena elementarna nepogoda na razini čitave županije, saznajemo od županijskog pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića. Tada je procijenjena šteta iznosila 260 milijuna kuna.

- Razina vodostaja akumulacije Butoniga opada otprilike pet centimetara dnevno, a u utorak je bila na koti od 33,8 metara, kaže Antolović.

Dodaje da imaju suglasnost Hrvatskih voda za eksploataciju do kote od 33,5 metara nadmorske razine, što je dovoljno za vodoopskrbu u idućih pet-šest dana. Danas sui nakon analize vode stručnjaci iz zagrebačkog Prirodoslovnog matematičkog fakulteta odobrili su dodatnih pola metra eksploatacije, dakle, do 33 metra nadmorske razine, što bi trebalo biti dovoljno do 20./22. kolovoza, veli on.

Vjeruje da će uz provođenje mjera prvog stupnja redukcije vode i očekivanu izdašnost izvorišta Gradole, Sveti Ivan, Rakonek i drugih sustav funkcionirati neko vrijeme. No, ako ne padne kiša moguć je i drugi stupanj redukcije, što znači sukcesivno isključivanje pojedinih područja tri do šest sati dnevno, pa i treći stupanj, kada bi se pojedini potrošači isključivali i više od šest sati dnevno. (A. DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter