Županija ce stvoriti nelojalnu konkurenciju uljarama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je najavljeno da bi tvrtku San Lorenzo Olive d.o.o. iz Vodnjana mogla preuzeti županijska Agencija za ruralni razvoj (AZRRI), vijecnik Ladonje u Skupštini Istarske županije Ivo Uccio Miletic sazvao je danas konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo da su lani u lipnju svi vijecnici, pa tako i on, podržali AZRRI u namjeri osnivanja županijskog podcentra za razvoj i poticanje maslinarstva, no sada se pojavio jedan novi moment koji ne može podržati.

- Za realizaciju takvog preuzimanja Agencija bi se trebala zadužiti 15 milijuna kuna da bi otkupila svu imovinu društva. Ne možemo ne zamijetiti da se radi o jako velikom novcu koji ce Istarska županija morati odvajati za placanje kredita. Ono što je po nama sporno u cijeloj toj prici jest da cinom preuzimanja uljare agencija koje se financira iz proracunskih sredstava ulazi u preradu maslina te postaje konkurent ostalim, malim obiteljskim uljarama u Istri. Tako dolazimo do apsurdne situacije u kojoj se novac koji uplacuju porezni obveznici, medu kojima su i sami vlasnici uljara, koristi za stvaranje konkurentskog društva koje ce im potencijalno oduzimati posao. I tu AZRRI gubi svoju osnovnu ulogu, obrazložio je Miletic.

Smatra da bi se Centar za održivi razvoj maslinarstva trebao baviti poticanjem razvoja maslinarstva u županiji podizanjem standarda kvalitete, postojecim uljarama, kojih danas ima više od tridesetak, trebao bi ponuditi otkupnu cijenu gotovog proizvoda, voditi brigu o kontroli kvalitete, brendiranju ulja te plasmanu na inozemna tržišta.

Miletic se zapitao znaci li ovaj potez, o kojem ce se na sjednici Skupštine raspravljati u ponedjeljak, da se i druge uljare mogu nadati da ce ih jednog dana, ako upadnu u financijske nevolje, AZRRI otkupiti, ali i gdje je onda kraj stvarima koje su "od znacajnog interesa za Županiju". (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter