Županija će poticati prerađivačku industriju

Valter Flego i Alen Damijanić (D. ŠTIFANIĆ)
Valter Flego i Alen Damijanić (D. ŠTIFANIĆ)

Istarska županija danas je na svojoj web-stranici objavila javni poziv za dodjelu sredstava na temelju ovogodišnjeg programa poticanja gospodarstva u ovoj regiji koji sadrži deset mjera. Riječ je o ukupno 10 milijuna kuna kojima raspolaže Županija, no multiplikativni efekt, koji nastaje uključivanjem sredstava HBOR-a i jamstvenog fonda, premašuje 90 milijuna kuna, objavili su na konferenciji za novinare župan Valter Flego i županijski pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić.

Poziv je danas objavljen i na web-stranicama jedinica lokalne samouprave čija je zadaća provesti mjere, ali i usmjeriti dio vlastitih sredstava, čiji  iznos na presici nismo uspjeli doznati. Prednost u dodjeli sredstava imat će prerađivačka industrija, dok će jedinice lokalne samouprave, uzimajući u obzir lokalne specifičnosti, odrediti koje će sektore još poticati.

Prva od deset mjera jest jamstveni fond za prerađivačku industriju i inovacije u toj industriji koji raspolaže s 4,68 milijuna bespovratnih sredstava, a do konca godine, ako to odobri Ministarstvo gospodarstva, očekuje se još gotovo toliko novca, najavio je Damijanić. Među ostalim mjerama jest poticanje novoutemeljenih tvrtki, pripreme i kandidiranja europrojekata, novog zapošljavanja i samozapošljavanja. Financijski će se podupirati i edukacija poduzetnika o tome kako poslovati u Europskoj uniji, potom ulaganje u kvalitetu, promocija inovacija na međunarodnom tržištu.

Subvencionirat će se troškovi polaganja stručnih i majstorskih ispita, poticati nastup na međunarodnim sajmovima, dok će komunalni doprinos i komunalna naknada u jedinicama lokalne samouprave biti jednaki postojećoj ili će se čak smanjivati radi poboljšanja konkurentnosti istarskih poduzetnika.  

- Prvi put u povijesti Županija i jedinice lokalne samouprave objavile su zajednički poziv za dodjelu potpora, na tome smo intenzivno radili tri mjeseca. Ministarstvo regionalnog razvoja objavilo je podatke o razvijenosti regija, po kojima je Istarska županija druga, odmah poslije Zagreba. Iako je stopa nezaposlenosti gotovo dvostruko niža od državnog prosjeka, nismo zadovoljni brojkama, želimo spasiti svako radno mjesto i otvoriti nova. Još je puno prostora za povećanje konkurentnosti i upravo o tome govore ove mjere koje mogu "pokriti" oko 1.200 korisnika. Volio bih da se ta sredstva što prije potroše i da rebalansom osiguramo nova sredstva, rekao je župan.  

- Prema podacima iz 2012., prerađivačka industrija sudjeluje s 23 posto u investicijama u Istarskoj županiji, pa su mjere prije svega usmjerene prema tom sektoru, rekao je Damijanić. Župan je kazao da ovo nisu jedine mjere koje se provode: pridodamo li im i one koje se već primjenjuju, "blizu smo stotinu milijuna kuna". (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter