Županija, Buzet i Novigrad u projektu "Alterenergy"

Novigradski gradonačelnik Anteo Milos, župan Valter Flego i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić (N. O. RADIĆ)
Novigradski gradonačelnik Anteo Milos, župan Valter Flego i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić (N. O. RADIĆ)

Danas su u prostorijama Centra za EU i međunarodnu suradnju u Balama istarski župan Valter Flego i gradonačelnici Novigrada i Buzeta Anteo Milos i Siniša Žulić potpisali Sporazum o suradnji na projektu "Alterenergy".

Riječ je o prvom strateškom projektu u programu IPA Adriatic, vrijednom 12 milijuna eura, od kojih će Istarska županija kao jedna od 18 partera iz osam država ubrati pola milijuna eura. Dvjesto tisuća eura namijenjeno je upravo Novigradu i Buzetu.

Po riječima više stručne suradnice županijskog odjela za međunarodnu suradnju Ivanke Lamot, ovaj projekt trajat će četiri godine i namijenjen je lokalnim jedinicama zainteresiranima da na svom teritoriju provedu aktivnosti ispitivanja modela održivog upravljanja i korištenja energetskih resursa.

- Nakon provedenog javnog poziva za gradove i općine s manje od 10 tisuća stanovnika Istarska županija odabrala je Buzet i Novigrad kao ciljane zajednice u kojima će se provoditi i promicati  energetska održivost, s naglaskom na male zajednice Jadrana, i to kroz održivo upravljanje energetskim resursima i proizvodnju električne energije, rekla je između ostalog Lamot.

Župan Flego istaknuo je da je fokus projekta na zajednicama s manje od deset tisuća stanovnika, koje su ujedno i najraširenije na Jadranu, a osnovni cilj je razviti održive modele obnovljivih izvora energije.

- Ovaj projekt ima barem tri posebnosti. Tipičan je primjer suradnje EU-a sa županijama i gradovima, benefit od ove priče neće imati isključivo županija i gradovi, već čitavo stanovništvo i poduzetnici jer je riječ o energiji koja je vrlo mjerljiva. I posljednje, te će jedinice lokalne uprave znati koje i kakve korake napraviti u budućnosti poradi još veće uštede, izjavio je Flego. (N. O. RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter