Županija bi mogla ostati bez pet posto proračuna

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Prijedlogom Vlade da krajem ove godine zaposlenima poveća plaće smanjenjem porezne presije utjecat će na proračune jedinica lokalne samouprave kojima je porez na dohodak najznačajniji izvor financiranja. U Istarskoj županiji su izračunali da će, ukoliko prijedlog zakona bude usvojen, njihov proračun biti zakinut za gotovo 20 milijuna kuna. To odgovara pet posto županijskog proračuna.

Svoje prve projekcije o izostanku djela tog prihoda napravili su i u Poreču i Labinu. U Gradu Poreču će zbog toga zabilježiti 3,5 do 4,0 milijuna kuna manje prihoda, a u Labinu dva milijuna. U labinskom slučaju to znači da će ostati bez 2,5 posto proračuna, a za Porečane odgovara vrijednosti od 3,6 do 4,1 posto proračuna.

Ovogodišnje uštede

Dakle, županijski proračun će više od drugih u Istri osjetiti manjak tog prihoda, ali koje će stavke rashoda zbog toga srezati nisu nam znali točno navesti. Pojasnili su da je preuranjeno govoriti o daljnjim rezovima jer se, za sada, radi o Vladinom prijedlogu porezne reforme.

"O prijedlogu, kao i o mogućim kompenzacijskim mjerama saznali smo uglavnom putem medijskih napisa, ali svjesni smo da bi takav potez bio veliki udar na lokalne proračune", izjavio nam je Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave u Istarskoj županiji. Naveo nam je da su se ranije pripremili na moguće uštede zbog manjka prihoda.

- Županija je već početkom godine provela niz konkretnih mjera racionalizacije poslovanja. Naime, kad je Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita, anticipirali smo ove događaje te poduzeli konkretne mjere uštede. Ove smo godine tako ostvarili uštede od sedam milijuna kuna na plaćama i putnim troškovima zaposlenika te energiji. Uz, to Županija zadnjih pet, šest godina, koliko traje gospodarska kriza, nastoji racionalno poslovati. I dalje ćemo štedjeti prvenstveno na materijalnim troškovima, poput uredskog materijala, službenih putovanja i energenata, naveo nam je Drandić.

Kompenzacijske mjere

Budući da je potencijalni gubitak čak pet posto županijskog proračuna, zanimalo nas je planiraju li smanjivati broj zaposlenika kako bi na taj način ostvarili uštede zbog manjka prihoda. Drandić je naglasio da su ljudi najveći kapital svakog uspješnog poslovanja i da se pravi kadar godinama formira i osposobljava i bilo bi pogrešno kod prvih problema lišavati se ljudi.

- Pričekajmo da se izmjene zakona usvoje i da vidimo hoće li se osigurati kompenzacijske mjere. No, odgovorno tvrdim da će županijsko poslovanje biti financijsko stabilno te da ćemo izdvajanja za masu plaća zadržati u okviru zakonski dozvoljenih iznosa, zaključio je. (Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter