Župani traže ukidanje Pravilnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako izmjene Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine idu na ruku liječnicima, bolnice i domovi zdravlja puno teže će organizirati zdravstvenu zaštitu i pretrpjet će velike gubitke, a najviše će biti oštećeni pacijenti, poručili su nedavno župani sa sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održane u Šibeniku te najavili ministru zdravlja predložiti stavljanje novog Pravilnika izvan snage.

Tri ključna problema

- Tri su ključna problema uz primjenu novog Pravilnika: urušavanje zdravstvenog sustava, derogiranje vladavine prava te financijski gubici za ustanove iz kojih specijalizanti odnosno specijalisti odlaze, a to su manje županijske ustanove, nasuprot "dobitku" za one kamo prelaze, a to su kliničke bolnice, KBC-i, privatni poslodavci i poslodavci izvan Hrvatske, istaknuo je Valter Flego, istarski župan i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija.

Za Pravilnik, koji je specijalizante oslobodio visokih odšteta ako prije ugovorenog roka napuste zdravstvenu ustanovu koja im je omogućila specijalizaciju, predviđena je i retrogradna primjena, dakle na već potpisane ugovore o specijalizacijama. Najveću štetu nanijelo bi to županijskim bolnicama, kako u Istri, tako i u Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj te Karlovačkoj županiji, gdje je prema podacima Udruge poslodavaca u zdravstvu najveći broj specijalista i specijalizanata. Gubici, prema riječima Gorana Pauka, predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana, kretali bi se od 80 do 100 milijuna kuna po županiji.

Mimo zakona i ustava

Osim toga, složni su hrvatski župani, ministar je usvajanjem ove odluke povrijedio odredbe nekoliko zakona, ali i ustavnu odredbu koja samo iznimno omogućava retroaktivno djelovanje pojedinih odredbi zakona, ali ne i pravilnika. Za svaku buduću pripremu novih pravila za provedbu i financiranje specijalističkog usavršavanja doktora medicine župani od ministra traže uključivanje svih zainteresiranih strana, posebno županija koje su zakonski zadužene osigurati svim građanima dostupnu, kontinuiranu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter