Župani ponovno apelirali na nužnost decentralizacije

Flego na susretu župana u Rijeci
Flego na susretu župana u Rijeci

Istarski župan i potpredsjednik IDS-a Valter Flego sudjelovao je jučer u Rijeci na susretu župana s ciljem razmjene iskustava u provođenju projekata u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Uz istarskog župana susretu su prisustvovali i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić.

U priopćenju IDS-a, a navodi se kako su župani susret u Rijeci iskoristili za razmjenu iskustva i primjenu dobre prakse, istaknuvši poslove koji su uspješno preneseni s državne na lokalnu razinu vlasti i koji su rezultirali time da građani dobiju kvalitetnije usluge. Župan Flego je posebno istaknuo potrebu decentralizacije Hrvatske, jer bi se time efikasnije rješavalo potrebe stanovništva.

- Ako me pitaju bi li radili bolje u regionalnoj i lokanoj samoupravi, ukoliko bi imali više ovlasti, s punom sigurnošću bih odgovorio da bi, kazao je istarski župan dodajući da ima mnogo primjera gdje se to može konkretno vidjeti, a u Istri je, tvrdi,  za to najbolji primjer je legalizacija objekata.

- Istra je na samom vrhu u Hrvatskoj u odrađivanju tog posla i to dokazuje da možemo neke stvari raditi brže i efikasnije, kazao je Flego, napomenuvši da su među prvih deset gradova u Hrvatskoj po pitanju legalizacije čak četiri iz Istre.

Govoreći o gospodarstvu, posebno je izdvojio inicijativu za osnivanje Fonda za ravnomjerni razvoj Istre, mjere za samozapošljavanje mladih, te programe koji potiču inovacije i izvrsnost poput projekta "Imam ideju". 

Osvrnuo se i na mjere poticaja za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, kazavši da "imamo mjerljive brojke u smanjenju nezaposlenosti, koja je u posljednje dvije godine smanjena za 32 posto i trenutno smo na stopi od 5,6 posto nezaposlenih".

Uspješnost se vidi, naglasio je župan i u provođenju EU projekata u ukupnom iznosu od 40 milijuna eura, što po njegovim riječima najbolje pokazuje koliko je Istarska županija sposobna napisati i aplicirati projekte, ali i povući sredstva iz EU fondova. Bili bismo još uspješniji, kazao je, da je država osigurala potrebna sredstva od početka mandata.

- Istaknuo bih izgradnju četiri škole po modelu javno-privatnog partnerstva koje će uskoro krenuti, naveo je Flego te je ustvrdio da se poslovi koje su županije preuzele od države, sada obavljaju brže i kvalitetnije na korist građana.

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Primorsko-goranske županije i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić istaknuo je da suradnja četiri županije na najvišoj razini pokazuje da u Hrvatskoj postoje regije koje vlastitim znanjem i zalaganjem mogu ostvariti nadprosječne rezultate. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter