Župani: Nužno definirati Jadransko-jonsku strategiju

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Sedmi sastanak Koordinacije župana Jadranske Hrvatske održan je u četvrtak u prostorima Istarske županije Puli, a domaćin sastanka ovoga je puta bio istarski župan Valter Flego koji je odmah na početku zahvalio kolegama na dosadašnjoj konstruktivnoj suradnji i dolasku u Istru.

Na koordinaciji su uz Flega sudjelovali i župani Primorsko-goranske, Zadarske, Šibensko-kninske te Dubrovačko-neretvanske županije kao i  zamjenici župana Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije.  Istarski župan je naglasio da su razgovarali o ključnim projektima koji spajaju županije te mogućnostima koje se pružaju korištenjem sredstva iz europskih fondova, rekavši da je intencija ovakvih sastanaka imati usuglašene stavove i zaključke prema nadležnim ministarstvima. 

-Razgovarali smo o dvije teme. Prva točka bila je izrada naših razvojnih županijskih strategija, a riječ je o dokumentima koje izrađuju županije. Složili smo se da zbog nepostojanja državne strategije imamo određenih poteškoća, pa smo pokušali s ministarstvom regionalnog razvoja uskladiti dinamiku na način da mi kao županije izrađujemo svoje strategije te zajedničke prioritetne projekte prijavljujemo državi koja ih može uvrstiti u nacionalnu strategiju, kazao je Flego. Naglasio je da se razgovaralo i o Jadransko-jonskoj strategiji i makroregiji te je donesen zaključak da se sve smjernice i prioritetne teme do lipnja pošalju Europskom parlamentu kako bi ta strategija svijetlo dana mogla ugledati u listopadu. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je nakon sastanka da se župani Jadranske Hrvatske više-manje svi dobro razumiju na razini statističke regije jadranska Hrvatska.

-Zaključili smo da je nužno Jadransko-jonsku strategiju definirati odnosno uvrstiti u strateške dokumente Republike Hrvatske kako se ne bi dogodilo da je usvoji Europski parlament, a mi je nemamo u nacionalnim dokumentima, kazao je Komadina. 

Kao ključne projekte unutar te strategije izdvojio je jadransko-jonsku autocestu i jadransko-jonski plinovod.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić naglasio je da je bitno pravilno trasiranje autoceste koja treba prolaziti kroz Dubrovačko-neretvansku županiju kako se ne bi dogodilo da autocesta ode mimo Republike Hrvatske.

Na sastanku župana sudjelovao je eurozastupnik Ivan Jakovčić, a govoreći o Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju, za koju je glavni izvjestitelj EP-a, naglasio je da je njegov cilj pripremiti Izvješće s prijedlozima konkretnih razvojnih projekata. Župane Jadranske Hrvatske i direktore razvojnih agencija pritom je pozvao na suradnju te da mu dostave razrađene projekte važne za područje Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije.

Jakovčić je predstavio i mogućnosti financiranja takvih projekata na području Jadransko-jonske regije sredstvima Europskog fonda za strateške investicije, tzv. Junckerovog fonda. Župani su istaknuli potrebu uključivanja u Strategiju EU-a za jadransku i jonsku regiju infrastrukturnih projekata u području energetike, cestovnog i željezničkog prometa te projekata povezivanja sa susjednim zemljama.

Strategija EU za jadransku i jonsku regiju otvara novu perspektivu za razvoj i suradnju četiri zemlje članice (Hrvatske, Grčke, Italije i Slovenije), i za zemlje koje još nisu članice EU ( Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Albaniju). Tom strategijom Europska unija se opredijelila za aktivno poticanje gospodarskog rasta, zapošljavanja, bolje prometne povezanosti i veće socijalne kohezije u zemljama iz te makroregije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter