Župana Kristjana Blagonića izbrali uz pomoć Boga i raboša

Late Night Shopping u Puli (M. ANGELINI)
Late Night Shopping u Puli (M. ANGELINI)

"Dneva 10. žunja 2017. leta, uz pomoć Boga i raboša, suci sva izbrali Kristjana Blagonića za župana na leto dan", zapisao je notar Matija Nežić kaligrafijom u Knjigu župana u koju se upisuju župani i sva zbivanja u njihovom mandatu. Novog humskog župana jedanaest sudaca izabralo je u gradskoj loži, u ceremonijalu pučke predstave, urezivanjem crta kosirom u raboš, drvenu palicu, po prastarom hrvatskom običaju iz 12.-13. stoljeća, obnovljenom prije četrdeset godina. Od svog je protukandidata bio nadmoćniji za jedan glas, dovoljno da preuzme župansku palicu, znak vlasti u glagoljaškom Humu i ključeve Polače te obeća da će "sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah".

Kaštigi je bilo i će biti

- Ben, seda kada iman vlast, najboje da počnen zajnu zapovidat. Ala, narežite sira, natučijte vina, naredio je novi župan. Najavio je da će zadržati postojeće poreze koje su uveli njegovi prethodnici, poput "taše čelibe" ili poreza na neženje, ali neće uvesti nove jer ih je ionako previše. Humsku gradsku kasu punit će i od kaštigi - kazni. "Kaštigi je bilo i će biti", poručio je Blagonić.

Humski model mogao bi se preslikati na državni nivo, jer sve je transparentno, komentirali su brojni posjetitelji oduševljeni izborom koji se odvijao na domaćem dijalektu.

- Čuda dela smo storili. Magari nanke se ne vidi. Smo delali va crekve na cimitri to je kako ena zagrebačka katedrala, smo storili samanj od konoplje, novu oštariju, pohvalio se dostignućima u proteklom jednogodišnjem mandatu dosadašnji župan Robert Prodan Mačo, koji je proglasio svog nasljednika riječima: "Dragi suci, Grašćaki i Homjani, raboš puveda da je naš novi župan Kristjan Blagonić. Dragi Kristjan ud srca ti čestitan, ti preduan županska palica katiera je znak vlasti va našin Humi. Moreš dikiga anka ubaštat ž njua, aku meritua. Ti preduan anka ključe ud kunobe kade je ona druga letina kaj smo zbruali ud taš i kaštiga. To kaj je na čavirah čemu si skupa pujes i pupit".

Istra je jedina županija s dva župana, no istarski župan Buzećan Valter Flego svog humskog kolegu ne doživljava kao konkurenciju.

- Sudeći po njegovim konstruktivnim prijedlozima, super ćemo surađivati. Mislim da je odlično da se ova tradicija iz godine u godinu održava i da povijesno nasljeđe prenosimo na mlađe generacije, ali nema bojazni, birači će prepoznati pravog župana i nisam u strahu da će humski župan doći u Flanatičku 29, poručio je Flego.

Izbor novog župana na leto dan u Humu su proslavili zvucima tradicijske glazbe u nastupu gunjaca "Arkul". Slavlje je nastavljeno šestim susretom "Kantaduri, va Hum!", susretom klapa po starinski bez tehnoloških pomagala i na starom istarskom vozu kao pozornici.

Pučki teatar i klape

Kroz susret su proveli članovi Buzetskog pučkog teatra, a sudjelovalo je sedam klapa: muške klape Kastav i Marušići, ženske klape Kastav, Krasica i Volosko, Bitinaduri i klapa domaćin - Boškarin iz Huma. Svaka klapa predstavila se izborom pjesama koje su i njihovi stari pjevali, dijalektom i nošnjama svoga kraja, a klapske nastupe posjetitelji su pratili smješteni na balama sijena. Dan Huma u organizaciji Udruge Hum, suorganizaciji Turističke zajednice Buzeta i Klape Boškarin iz Huma te pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roča zaokružen je večernjom zabavom Pod pulača uz nastup Dua Franko & David. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)






Podijeli: Facebook Twiter