Župan: Za 90 dana plan izlaska iz krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konsenzus - rijec je to koju je župan Ivan Jakovcic izgovorio više puta na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio da ce za 90 dana biti održana izvanredna sjednica Županijske skupštine sa samo jednom temom - izlazak iz krize. Rekao je da mjere za prevladavanje krize želi donijeti zajednicki te pozvao da svi gradani u iducih 60 dana iznesu svoje prijedloge.

- Siguran sam da Jakovcic i bilo tko drugi, odnosno jedna, dvije ili deset osoba nisu dovoljne za izvuci bilo što iz krize, a narocito ne jednu regiju koja ima problema s nezaposlenošcu. Pogotovo pozivam mnoge pulske kriticare moga rada da predlože kako u Puli riješiti problem nezaposlenosti, koja je najveca u Istri. Pozivam opoziciju, ali ne samo politicku, nego i onu neformalnu, da ponudi konkretne prijedloge za izlazak iz krize. Ne budemo li imali konsenzus ucinit cemo to sami, s našom koncepcijom, za koju vjerujemo da je ispravna. Imat cemo vlastiti izlazak iz krize, rekao je Jakovcic.

Rekao je da je "nakon višemjesecne duboke krize, koja potresa Hrvatsku i svijet, a dodiruje jako i Istru" Istarska županija odlucila "do kraja uzeti stvar u svoje ruke".

Najavio je da ce sa županijskim timom napraviti "turneju po Istri", obici sve opcine i gradove te razgovarati s kljucnim istarskim gospodarstvenicima.

- Skupit cemo sve sugestije i organizirati izvanrednu sjednicu koja ce, vjerujem, iznjedriti vec neke postojece programe koji su potpuno jasni i neophodni Istri, kao što su izgradnja brijunske rivijere, golf igrališta, infrastrukture, Ipsilona, bolnice u Puli, studentskog kampusa, domova umirovljenika. To su sve elementi koji bi mogli pomoci istarskom gradevinarstvu, turizmu i poljoprivredi, smatra župan.

Kazao je da su primarni ciljevi trajno rješavanje nezaposlenosti i jacanje konkurentnosti gospodarstva. Pojasnio je i da ce biti imenovani nositelji svih operativnih programa te da ce se izracunati efekti koji ce donijeti razvojni programi.

- Pokrenuli smo lavinu koja ce, uvjeren sam, srušiti nezaposlenost. Trebaju nam realni projekti koji ce odmah pokrenuti gospodarstvo. Razni papiri u obliku strategija jesu važni, ali još je važnije da gradani dodu do posla i svojih placa. Ovu apatiju možemo razbiti jedino zajednickim dogovorom o tome kojim putem ici, rekao je župan.

- Budemo li rok mogli skratiti, to cemo i napraviti, ali mislim da je 90 dana realno, ustvrdio je.

Upitali smo ga tko koci projekt "Brijuni rivijera", s obzirom na cinjenicu da tvrtkom zajednicki upravljaju Istarska županija i država, na što je odgovorio:

- Jednim ga dijelom koci javno mišljenje koje postoji u Puli i koje želim pridobiti na našu stranu, u korist razvoja tog prostora. Želio bih cuti protuprijedloge, koje još nismo culi. Culi smo jedino da bi na Muzilu trebao biti park, što nam nece donijeti nova radna mjesta, nego ogromne troškove održavanja. Možda ja ne vidim gdje bi se to moglo zaposliti tri tisuce gradana Pule. Projekt koce i neki ljudi u politici. Želim s njima rašcistiti hoce li i dalje kociti razvoj brijunskog otocja i priobalja. Ti pojedinci su u strukturi vlasti. Ako ne budu htjeli pristati na ono što mi mislimo da je dobro za nas, rašcistit cemo s njima politickim metodama.

Na naše ponovljeno pitanje tko konkretno opstruira projekt, Jakovcic je rekao: - Ocito ne razumijete ono što sam rekao, a rekao sam da cemo to u iducih 60 dana rašcistiti. Ako ne budemo zadovoljni razgovorom na državnom nivou, poduzet cemo vrlo radikalne politicke korake.

Najavio je i da ce na tematsku sjednicu biti pozvani, izmedu ostalih, predstavnici Vlade.


Podijeli: Facebook Twiter