Župan Valter Flego primio Milana Rakovca

Milan Rakovac i Valter Flego
Milan Rakovac i Valter Flego

Istarski župan Valter Flego i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica primili su danas u sjedištu Istarske županije jednog od najvažnijih istarskih književnika Milana Rakovca povodom objavljivanja opusa njegovog pedesetogodišnjeg rada, njegovih "Izabranih djela".

Župan Flego se tom prilikom zahvalio Milanu Rakovcu na iznimnom doprinosu istarskoj kulturi kazavši da su "Izabrana djela" vrijedna zbirka koju jedva čeka pročitati. Župana Flega je zanimao sam proces koji je prethodio tiskanju ove četiri knjige, sačinjene od raznovrsnih djela, poezije, beletristike i popularne znanosti. Za "Izabrana djela" trebalo mu je, kaže Rakovac, punih pet godina, s obzirom da je 90 posto njegovog rada nastalo prije ere računala. Veliki dio materijala je, dakle, trebalo digitalizirati, što je bio zahtjevan posao.

Prilikom susreta razgovaralo se i o Istarskoj kulturnoj strategiji do 2020. godine te o kulturi općenito, ali i o budućim planovima samog književnika. Rakovac je, naime, najavio pisanje elaborata s konkretnim prijedlozima smjera razvoja kulture u Istri, koji će u dogledno vrijeme predstaviti Istarskoj županiji.

Na samome kraju Rakovac se zahvalio županu na dosadašnjoj podršci njegovom radu te mu je u znak zahvalnosti uručio "Izabrana djela".

Prva knjiga "Izabranih djela" obuhvaća izabrane pjesme, izbor poezije iz četiri knjige pjesama na čakavskome dijalektu ("Sik", "Priko Učke", "Cha for kids" i "Besida priletuća"), a tu su i kratke priče i pripovijesti. Drugi je tom u znaku dva ključna djela s tematikom iz Drugog svjetskog rata i ranog poraća, a to su knjige i romani: "Riva i druži" i "Sliparija", dok je treći tom u znaku knjiga i romana "Snovid" i "La Triestina". Četvrti je tom u znaku djela "Lucidar kvarnerski otočni", biografija i putopisa. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter