Župan traži novac za pulsku bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni natjecaj za gradnju nove pulske bolnice dovršava se, a prema planu trebao bi biti raspisan do kraja ove godine. S natjecajem ce Županija izaci u javnost kada bude imala jasne parametre financiranja o kojima se ovih dana pregovara s potencijalnim partnerima. "Najintenzivnije do sada radimo na zatvaranju financijske konstrukcije za izgradnju nove bolnice", odgovorio je župan Ivan Jakovcic na naše pitanje je li prošlotjedni posjet Francuskoj i tvrtki Bouygues rezultirao i razgovorima o gradnji bolnice. Tvrtka koja gradi Istarski ipsilon ima znacajne reference i u gradnji bolnica.

"O modelu financiranja i gradnji nove bolnice prošli sam tjedan u Francuskoj razgovarao s odgovornima iz Bouyguesa, ali ne samo s njima. Ovih dana imao sam nekoliko važnih putovanja i razgovora s partnerima u Njemackoj, Austriji i Italiji. Potrebno je pronaci najbolju mogucnost koja se u današnjoj krizi financijskog sektora može dobiti", pojašnjava Jakovcic. U opticaju je klasicno financiranje, odnosno bankarski krediti, a druga je mogucnost javno-privatno partnerstvo. Pokušavaju se pronaci mogucnosti za odgodu pocetka otplate kredita od dvije do tri godine, što je posebno važno za državni i županijski proracun u narednoj godini.

"Krajnje financiranje bolnice bit ce iz državnog i županijskog proracuna i zato ocekujemo od države izdavanje neophodnih jamstava da bi se moglo krenuti u realizaciju izgradnje. Iskoristio sam nedavni susret s premijerkom Jadrankom Kosor i porucio joj da Istra ocekuje maksimalni angažman Vlade, a ona je stala iza dosadašnjih obecanja", veli Jakovcic. Istarski župan još je 2005. godine potpisao ugovor o gradnji bolnice s tadašnjim ministrom Nevenom Ljubicicem. Otada se izmijenilo previše ministra i previše obecanja, što je iznerviralo i pretjerano strpljive Istrane. Stoga ne cudi nedavni politicki pritisak župana i njegova izjava da ce zatražiti autonomiju Istre ukoliko država ne podupre izgradnju bolnice.


Podijeli: Facebook Twiter