Župan s najvecom kilometražom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sve informacije su na internetskim stranicama. Cijeli svijet može doci do podataka o tome što odlucujem i što radim. Sada cemo poceti i s uobicajenim ritmom s konferencijama za novinare, rekao je istarski župan Ivan Jakovcic prije mjesec dana u razgovoru za Glas Istre.

No, te su rijeci ostale mrtvo slovo na papiru. Županovih "mjesecnica" - kako su se u novinarskim krugovima popularno nazivale njegove konferencije za novinare u doba kada je bio i predsjednik Županijskog poglavarstva - (još) nema. Županova srpanjska izjava o redovnom obavještavanju novinara o svim odlukama župana se valjda provodi, ali da bi odluke iz njegova kabineta stigle do web stranica Županije, treba od devet do cak 22 dana. Iako župan govori o stotinama malih odluka, do sada ih je, barem po onome što je javno obznanjeno, donio 46 koje su objavljene kao akti župana u pet navrata (prve 7. srpnja, a zadnje 19. listopada).

Ali, da župan radi i izmedu donošenja "malih odluka", znamo po tome što poneko priopcenje zna kapnuti iz njegova kabineta ili kada neki njegov suputnik, poput pulskog gradonacelnika Miletica koji je s njim bio u Londonu, na konferenciji za novinare izvijesti javnost. Ali, promptno smo saznali da je Jakovcic postao clan Politickog odbora organizacije CEMR, da se s predsjednicom Finske Tarjom Halonen šetao Porecom ili da je igrao golf na friško otvorenom igralištu Crveni Vrh kod Savudrije s predsjednikom Mesicem. Skocio je naš župan i do Barija, gdje je zasjedao Izvršni odbor Jadranske euroregije, pa u Francusku. Da tamo namjerava ici, najavio je i županijskim vijecnicima, ali spomenuo je samo posjet Bouyguesu. Bio je i u regiji Champagne-Ardenne, s predsjednikom te regije bio je na otvorenju medunarodnog sajma pjenušavih vina i umijeca pripremanja šampanjca.

U životopisu župana Jakovcica piše da je "poznati i priznati sommelier i poznati igrac golfa" pa vjerojatno usavršava somelijersko znanje ili ce se možda za umirovljenickih dana u Sv. Jurju okrenuti proizvodnji pjenušavih vina. Je li trebao ici u Pariz da bi od celnika Bouyguesa saznao da izgradnja drugog kraka Istarskog ipsilona nece kasniti? Tek podsjetnik da je u navedenom razgovoru za naš list rekao da se svakodnevno bavi temama o radovima na Ipsilonu, plinofikaciji i ulaganjima u okoliš. Ali, znatiželjni su novinari ipak iskopali da je u Bouyguesu bilo razgovora i o modelu financiranja i gradnji nove bolnice u Puli. Župan je u toj izjavi za naš list otkrio i da je putovao u Njemacku, Austriju i Italiju o cemu istarska javnost do sada pojma nije imala. Tko zna što se sve još ne zna.

Kada bi se napravila top lista hrvatskih župana koji su u mandatu prošli najviše kilometara, vjerujemo da bi Jakovcic daleko odmakao konkurentima. Ali, puno je posla za njega na domacem terenu, a to je ono što gradane zanima. U nedavno usvojenom županijskom Statutu, uz ostalo, piše da je župan odgovoran za planiranje i izvršavanje proracuna, ali i za zakonitost, svrsishodnost, ucinkovitost i za ekonomicno raspolaganje proracunskim sredstvima. O rebalansu proracuna govori se vec mjesecima. Takav akt župan (još) nije objavio niti ga je proslijedio Županijskoj skupštini. Vjerujemo i da bi županijski vijecnici (a i šira javnost) rado culi i kakve su efekte polucile mjere Istarske županije za poticanje gospodarstva i zapošljavanje kojima su se istarski celnici hvalili da su donesene prve u državi.


Podijeli: Facebook Twiter