Župan proglasio elementarnu nepogodu zbog suše

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Župan Istarske županije Valter Flego danas je proglasio elementarnu nepogodu za područje Grada Vodnjana, te Općine Fažana, Ližnjan, Marčana, Svetvinčenat, Tinjan i Žminj koja je uzrokovana dugotrajnom sušom.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaduženo je da u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvima utvrdi stupanj oštećenja stradalih poljoprivrednih kultura, uključujući i dugogodišnje nasade te druge štete koje su nastale na navedenom području uslijed suše.

Na području Istarske županije traje dugotrajna suša, osobito na području južne Istre, a zbog visokih temperatura i više od dva mjeseca bez padalina, stradavaju poljoprivredne kulture, osobito povrće, ratarske kulture te masline.

Jedinice lokalne samouprave za koje je proglašena elementarna nepogoda izvršile su prve grube procjene šteta koje prelaze 20 posto proračuna jedinica lokalne samouprave iz prethodne godine. Postotak je visok, jer su na nekim kulturama procijenjene i stopostotne štete. (T. T.)


Podijeli: Facebook Twiter