Župan proglasio elementarnu nepogodu za područje Pazina

Obilna kiša uzrokovala je poplave
Obilna kiša uzrokovala je poplave

Istarski župan Velter Flego proglasio je elementarnu nepogodu za područje Grada Pazina koju je uzrokovala tuča s poplavom. U obrazloženju odluke župan navodi kako su područje Grada Pazina zahvatile dugotrajne i obilne oborine koje su kulminirale obilnim padalinama i tučom koja se višekratno pojavljivala, a najvećim intenzitetom od 12. do 14. lipnja 2016. godine.

Obilne padaline i tuča uzrokovale su poplavu koja je pogodila cijelo područje Grada Pazina. Već u prvoj procjeni štetu je prijavilo više od 20 poljoprivrednika kod kojih je ustanovljeno da se štete na usjevima i nasadima kreću između 30 do 60 posto. Štete je prijavilo i devet vlasnika građevinskih objekta, a značajne štete utvrđene su i na javnoj infrastrukturi.

Slijednom navedenog Gradsko povjerenstvo za procjene šteta obišlo je područje grada Pazina i utvrdilo da se štete na građevinama kreću između od 5,6 milijuna kuna, štete na poljoprivrednim usjevima 2,5 milijuna kuna, a štete na javnim površinama procijenjene su na 1,9 milijuna kuna. To je ukupno 10 milijuna kuna, odnosno više od 20 posto proračuna Grada Pazina koji je u 2015. godini iznosio 49 milijuna kuna. Budući da treba izvršiti i procjenu šteta na obiteljskim kućama i okućnicama, te na javnim površinama očekuje se da će štete biti i veće.

Grad Pazin podnio je zahtjev za proglašenje elementarne nepogode slijedom koje je Župan Istarske županije donio zaključak o proglašenju elementarne nepogoda za područje Grada Pazina koju je uzrokovana tuča s poplavom i obvezao Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da u suradnji s Gradskim povjerenstvom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda izvrši procjenu šteta po utvrđenoj zakonskoj proceduri i utvrđenoj metodologiji, kako bi se županu Istarske županije i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarne nepogode dostavilo cjelovito izvješće i predložile mjere za otklanjanje i ublažavanje posljedica. jer se procjenjuje kako Grad Pazin neće moći sam otkloniti posljedice elementarnih nepogoda. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter