Župan primio veleposlanika Mađarske Joszefa Magyara


U sjedištu Istarske županije istarski župan Valter Flego upriličio je danas prijem za veleposlanika Mađarske, NJ.E. Joszefa Magyara i njegovog savjetnika za gospodarske odnose te voditelja Ureda za gospodarske odnose u mađarskom veleposlanstvu Károlya Scherczera.

Nakon što je veleposlaniku Magyaru poželio dobrodošlicu te uvodno predstavio Istarsku županiju i njezinu suradnju s mađarskom nacionalnom zajednicom koja ovdje živi, župan Flego istaknuo je izrazito prijateljske odnose koje Istra ima s mađarskom regijom Somogy. Naime, dvije su regije potpisale Sporazum o suradnji 1998. godine, a veže ih i suradnja na nekoliko zajedničkih projekata.

Istarski je župan mađarskom veleposlaniku također predstavio rezultate rekordne turističke sezone, posebno se osvrnuvši na mađarske turiste, ali i istaknuo rezultate koje Županija postiže na području poljoprivrede. "Dolasci mađarskih turista pokazuju jedan održivi rast od par posto svake godine, što znači da su nam gosti iz vaše zemlje itekako bitni. Osim u turizmu, Istra sve jače konkurira u svijetu s kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima gdje se ističu vina i maslinova ulja, a Mađarska nam je svakako primjer zemlje koja je puno postigla po pitanju zaštite autohtonih proizvoda, izjavio je Flego.

Veleposlanik Mađarske prije svega se zahvalio na srdačnom prijemu te pohvalio Istru kao regiju koja puno radi na svom imidžu i stvaranju brenda, naglasivši da se to itekako prepoznaje i u Mađarskoj. Prema riječima veleposlanika Magyara, Mađarska je 4. po redu ulagač u Hrvatskoj te je izrazio nadu da će se kroz ovakve susrete dodatno povezati istarski i mađarski poduzetnici.

Tema razgovora bila je i inicijativa Mađarske da se postavi spomen obilježje poginulim mađarskim vojnicima za vrijeme I. svjetskog rata, koji su pokopani na Mornaričkom groblju u Puli. Župan je takvu inicijativu pohvalio te izrazio podršku Županije. Zaključno, istarski župan i veleposlanik Magyar dogovorili su jačanje daljnje suradnje Istre i Mađarske, posebno kroz buduće aktivnosti na području kulture i gospodarstva. (B. PETROVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter