Župan preko Bare o Brijuni rivijeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu skorašnjeg odlaska u SAD, istarski župan Ivan Jakovcic sazvao je konferenciju za novinare da bi obznanio da ce medunarodni natjecaj za Brijuni rivijeru biti raspisan 15. rujna i trajati do 15. sijecnja te da zato odlazi u Ameriku.

- Tamo cu razgovarati s ulagacima koji su vec bili u Istri i vjerujem u uspješnost naših razgovora, odnosno da cu ih uspjeti senzibilizirati da se jave na taj natjecaj. U gospodarskom smislu, ipak je to najbolja vijest ovog ljeta, gdje politicke opcije nisu bitne, vec je bitno koliko ce se novih radnih mjesta otvoriti, da mi izgradimo brijunsku rivijeru i riješimo nezaposlenost citave južne Istre, rekao je Jakovcic.

Rezimirao je rezultate ove turisticke sezone i naglasio da su pripreme odradene na vrijeme, pa su rezultati odlicni: sedam posto više dolazaka i sedam posto više nocenja u Istri.

- Iako svi isticu da su financijski aspekti nešto niži jer je opci dojam da je vanpansionska potrošnja niža, ipak govorimo o 1,1 milijun nocenja više nego u istom razdoblju lani, pa ce i ukupna potrošnja biti veca nego lani. Hotelijeri bilježe osam posto više nego lani, kampovi takoder, a privatni smještaj ukupno 33 posto više. Trend je pozitivan i u Zracnoj luci Pula, gdje je zabilježeno osam posto više dolazaka, a niskotarifne kompanije bilježe povecanje od cak 27 posto. Vjerujem da je na to utjecao moj osobni angažman da dodu izravno iz Bruxellesa i Helsinkija, jer smo ocito pogodili zracne luke odakle naši gosti dolaze, istaknuo je Jakovcic.

Osvrnuo se i na susret dvaju predsjednika, hrvatskog Ive Josipovica i talijanskog Giorgia Napolitana u Puli te ga ocijenio prvorazrednim politickih dogadajem koji je ostavio dubok trag u povijesti Istre. Nakon 20 godina jedne politike, kako je rekao župan, potvrdilo se da su oba predsjednika visoko opredijeljena za multikulturalnost Istre i dvojezicnost te da je to zajednicki uspjeh ljudi koji su proteklih 20 godina dijelili te vrijednosti, uvrštene i u Statut Istarske županije. Najavio je ponovni dolazak predsjednika Josipovica na obilježavanje Dana županije 26. rujna.

Na pitanje novinara o projektu gradnje nove bolnice u Puli rekao je da je dovršen tekst natjecaja za traženje financijskih sredstava koji ima 25 stranica te da se sada ocekuje da Vlada, najvjerojatnije iduceg tjedna, donese državno jamstvo da bi mogli krenuti s objavom natjecaja. Time ce se demantirati svi oni koji su bili protiv potpisivanja sporazuma, smatra Jakovcic, a pritom je spomenuo Plinija Cuccurina i Ladonju. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Mediji su privatni i ne možemo im davati javni novac
Komentirajuci zatvaranje dopisništava u Istri, župan je izrazio žaljenje zbog njihovog gašenja, jer ce, kaže, gradani Istre biti zakinuti za prave informacije, ali i ostatak Hrvatske od vijesti iz Istre jer se ovdje puno toga dešava.- To su ipak privatni mediji i mi ne možemo javni novac davati njima, jer je to stvar vlasnika i zaposlenika, a ne Jakovcica. Iako mi je ljudski žao zbog toga, ako ucinim bilo što drugo, odmah ce svi reci da se Jakovcic miješa u medije, kao i nedavno u jednom slucaju kada je to izašlo u jednom mediju, a što je neistina i laž, rekao je Jakovcic.

Vjerujem da Vatikan nece smijeniti biskupa
Upitan da prokomentira mogucu smjenu poreckog i pulskog biskupa, župan je rekao da se sva Crkva u Hrvatskoj, osim jedne osobe, ljudski solidarizirala s biskupom. - Siguran sam da ce to Vatikan znati prepoznati i da ga nece smijeniti jer bi to bilo zbog novca i materijalnih interesa, što nije dostojno Crkve. Benediktince iz Praglie pozivam da dodu u Istru, da žive s nama i mole se zajedno s nama jer je to jedini pravi put pomirenja, a ne trgovanje nekretninama, rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter