Župan najavio proračun manji za 24 milijuna kuna

Valter Flego (M. ANGELINI)
Valter Flego (M. ANGELINI)

Iako se na sutrašnjoj sjednici županijske Skupštine trebao naći prijedlog proračuna za iduću godinu, taj prijedlog ipak neće biti na vijećničkim klupama budući da Županija još nije primila smjernice Vlade za izradu novog proračuna, najavio je to uoči današnje sjednice Skupštine istarski župan Valter Flego kazavši da će konačan prijedlog proračuna pred vijećnicima biti na sjednici Skupštine u prosincu.

- Naime, po prvi put našli smo se u situaciji da moramo planirati svoja proračunska sredstva bez zakonom propisanih smjernica Vlade, naglasio je Flego dodajući kako je dodatna otežavajuća okolnost s kojom se Županija suočava i drastično smanjenje prihoda uzrokovano promjenom brojnih poreznih zakona koji definiraju prihode lokalnih jedinica. Jedan od njih je, tvrdi i novi Vladin prijedlog porezne reforme o kojem se kao i o mogućim kompenzacijskim mjerama, saznalo uglavnom putem medijskih napisa.

- Njegov negativni učinak na nenamjenske prihode proračuna Istarske županije, naglasio je župan, iznosi gotovo 20 posto. Slijedi nam financijski pad proračuna za 2015. u odnosu na 2014. godinu, čak drastičan pad kako sada stvari stoje, jer kada zbrojite i oduzmete efekte novog Zakona o porezu na dohodak i dosad najavljene kompenzacijske mjere, Županija će biti na ostvarenom minusu od 20 posto, odnosno gubiti ćemo oko 20 milijuna kuna nenamjenskog prihoda iz dijela financiranja poreza na dohodak za 2015. godinu, kazao je Flego.

Po njegovim riječima, ovogodišnji proračun koji je na snazi i iznosi 414 milijuna kuna, rebalansom će se smanjiti na 390 milijuna, a to će ujedno biti i prijedlog proračuna za 2015. godinu, kazao je i odmah najavio rebalans u koji će se ići najvjerojatnije pred Uskrs.

- Takva nova centralizacija financija definitivno ugrožava projekte koje radimo i tu mislim na mnoge već preuzete obveze, od vraćanja kredita za izgradnju Opće bolnice u Puli i ugrožavanje već preuzetih obveza iz dijela javno-privatnog partnerstva temeljem kojeg se planira izgradnja četiri nove škole, ŽCGO Kaštijun, a posebno boli ugrožavanje realizacije mnogih sadašnjih ali i budućih europskih projekata. Poseban problem koji će nam se iduće godine javiti jest nemogućnost daljnjeg davanja jamstva svim ustanovama kojima je Županija osnivač ili suosnivač, primjerice davanje jamstava lučkim upravama za izgradnju lukobrana, kazao je župan.

No unatoč tome, uvjerava Flego, neće se dogoditi "crni scenarij", a neće se dozvoliti da svi spomenuti projekti na bilo koji način budu dovedeni u pitanje.

- Mi ćemo uravnotežiti proračunske prihode na način da mnoge naše stavke poslovanja dalje racionaliziramo, a odgovornom politikom dosad smo na plaćama i materijalnim troškovima uštedjeli 7 milijuna kuna, a do kraja godine ta će ušteda iznositi ukupno 8, 2 milijuna kuna, rekao je župan.

Osvrnuo se i na nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju kojim se želi ukinuti status jedinicama lokalne samouprave definiranim u područja posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja, a koje bi mogle ostati bez znatnih financijskih sredstava.

- Smatram da je indeks razvijenosti gradova i općina apsurdan jer ispada da je općina Lanišće razvijenija od Slavonskog Broda, a umirovljenjem ili smrću svakog građanina ta ista općina postaje sve razvijenija, kazao je župan. Po njegovim riječima, predloženim zakonskim izmjenama najviše gube građani ruralne Istre.

- Za nas je to nepravedna kazna, očito kazna našeg uspjeha. Takvim potezima sve se dalje odmičemo od onoga čemu težimo i što nam je uistinu prijeko potrebno, a to je suštinska decentralizacija, poručio je župan, koji se nada da će saborski zastupnici razmisliti o pismu kojem će im zajednički uputiti predstavnici jedinica lokalne samouprave kako takav zakon na kraju ne bi prošao. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter