Župan najavio investicije, direktori otpuštanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic je na sjednici Gospodarskog vijeca pri HGK-Županijskoj komori Pula pozvao direktore istarskih poduzeca da se organiziraju i pripreme za 100 milijune eura vrijedne poslove kako bi taj prihod ostao u Istri. Rekao je da ce udruženi biti konkurentniji te da bi mogli dobiti poslove gradnje novih ili preuredenja postojecih objekata u Istri: škola, domova umirovljenika, sportskih dvorana, hotela i bolnice.

Susretu su nazocili gotovo svi županijski procelnici Upravnih odjela i 20-ak direktora velikih tvrtki iz svih krajeva Istre. Da niti objedinjeni, istarski poduzetnici nemaju baš mnogo šanse na tržištu, otkrio je okupljenima direktor pulske Ceste Miro Mirkovic. Upozorio je na nelojalnu konkurenciju iz ostalih krajeva Hrvatske koja redovito pobjeduje na javnim natjecajima u Istri.

- Oni ponude toliko niske cijene, dampinške cijene, da nama, ponekad, taj iznos nije dovoljan niti za pokrice troškova materijala, rekao je Mirkovic te izrazio svoje strahovanje što ce biti s istarskom gradevinskom operativom u travnju-svibnju kada se završe svi gradevinski radovi na Istarskom ipsilonu, odnosno proširenju zapadnog kraka u autocestu i otvaranja južnog prikljucka.

Direktor Bina-Istre David Gabelica rekao je da je u odnosu na lani znatno smanjen broj radnika na izgradnji Ipsilona s 1.400 na sadašnjih 800-1.000 te najavio da ce se zbog završetka radova njihov broj prepoloviti na 400-500 do kraja 2011. Dakle, bez posla ce ostati tisucu radnika.

Darko Banko direktor tinjanske tvrtke Banko transport i predsjednik strukovne grupe cestovnog prometa pri HGK ŽK Pula je pozvao istarske gospodarstvenike da ne izbjegavaju istarske prijevoznike. Direktor tvrtke Brioni Pula Ante Kvasina rekao je da ih svi "šišaju kao majmune" te se požalio da su nedavno ugovorili prijevoz školske djece, ali da se nece moci držati dogovornih cijena jer je gorivo u meduvremenu poskupjelo za 12 posto.

Najoštrije upozorenje iznio je predsjednik Uprave Istarske kreditne banke Umag Miro Dodic rekavši da najgore tek dolazi. Pojasnio je da su još do prije mjesec dana banke bile tolerantne prema svojim neurednim dužnicima dok su same vodile posao ovrhe.

- No, otkako su ga 2011. prepustile Fini dešava se da Ministarstvo financija sve cešce blokira firme i naplacuje svoja potraživanja s racuna tvrtki, rekao je Dodic te pojasnio da su banke sada prve krenule s naplatom potraživanja od neurednih dužnika kako bi preduhitrili ostale, pa i Ministarstvo financija.

Dodic je pogotovo oštro reagirao nakon izlaganja Zdravke Cukon iz Privredne banke Zagreb koja je ukazala da njezina banka nudi nekoliko kreditnih linija koje se financiraju novcem iz inozemstva.

- Ako se budemo i dalje zaduživali, to je atomska bomba. Neka bude novih kredita iz inozemstva, ali neka se ubrizgaju u gospodarski sektor koji ce izvozom stvoriti devize kojima ce se vratiti devizni krediti. Pored postojece 43 milijarde eura vanjskog duga koliko mora otplatiti, Hrvatska ne trebaju nam novi krediti iz inozemstva koji su u funkciji povecanja potrošnje, zakljucio je Dodic.

I mnogi drugi celnici istarskih tvrtki nisu krili nezadovoljstvo sadašnjim stanjem u Hrvatskoj. Direktor Kamena Karmel Krebel i direktorica Tehnomonta Gordana Deranja obrušili su se na državu koja im je nametnula velika davanja.

Direktori poreckih hotelijera, Neven Staver iz Plave lagune i Veljko Ostojic iz Riviere zatražili su od župana da utjece na odluku da se novac koji istarski hotelijeri budu placali na turisticko zemljište uloži u istarsku infrastrukturu koja je u funkciji turizma. Ostojic je upozorio i da im se stalno povecavaju davanja državi,da ona sada predstavljaju 29,1 posto ukupnih prihoda te da su takvi nameti doveli Rivieru na rub izdržljivosti. (Izvještava Paulo GREGOROVIC)

Antolovic: Zabrinjava me kvaliteta mesa u trgovinama
Milan Antolovic, županijski procelnik za poljoprivredu, kritizirao je istarske hotelijere da gostima uglavnom serviraju uvoznu hranu, a trgovacke lance da prodaju hranu sumnjive kvalitete po preniskoj cijeni.
- Zabrinjava me kvaliteta mesa iz inozemstva koju nam nude u trgovinama. Pitam se zašto u Hrvatskoj prodaju meso po tako niskoj cijeni. Je li to uvezeno iz ratnih podrucja ili je rijec o starom mesu?


Podijeli: Facebook Twiter