Župan na celu Instituta za poljoprivredu i turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konstituirano je novo Upravno vijece poreckog Instituta za poljoprivredu i turizam u kojem župan Ivan Jakovcic imenovan njegovim predsjednikom, a zamjenik mu je dr.sc. Sandi Orlic s rovinjskog Instituta Ruder Boškovic - Centar za istraživanje mora.

Ostali su clanovi dr.sc. Dario Novoselovic s osjeckog Poljoprivrednog instituta te dr.sc. Sanja Radeka i dr.sc. Kristina Bršcic s poreckog Instituta. Jakovcic, Orlic i Novoselovic predstavnici su osnivaca - Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Radeka je predstavnica Znanstvenog vijeca, a Bršcic Zaposlenickog vijeca ustanove. Predsjednik bivšeg saziva Upravnog vijeca bio je mr.sc. Ivan ?urkic iz Hrvatskog centra za poljoprivredu.

Prije pet godina, kako se tada i u našem listu pisalo, izmedu Instituta i Županije vladali su prilicno napeti odnosi - s jedne strane se prozivalo župana da opstruira Institut, a s druge strane nizale su se zamjerke na odlazak velikog broja znanstvenika iz ustanove te na slabe rezultate.

Upitali smo dr.sc. ?ordano Peršuric, v. d. ravnatelja Instituta, za komentar, a kratko nam je odgovorio da sada više ne može biti trzavica kada ista osoba vodi i Institut i Županiju. Peršuric je na funkciju v. d. ravnatelja imenovan na godinu dana lani u srpnju.

Na pitanje o odnosima Instituta i Županije prije nekoliko godina, župan je rekao da je to danas povijest i neka takvom ostane. - Novo razdoblje je pred nama, da u postavimo jednu jaku znanstvenu ustanovu za Istru i Hrvatsku, zakljucio je župan.

Konstituirajuca sjednica upravnog vijeca održana je u srijedu.

- Odlucili smo da cemo odmah napraviti reviziju poslovanja Instituta. To je dijelom bio i razlog zašto sam se prihvatio ove funkcije zajedno s mojim zamjenikom Orlicem, u cilju da Institut postane prava znanstvena ustanova za razvoj poljoprivrede Istre. Postoji mnogo podrucja na kojima se može bazirati razvoj ove ustanove. Naglasio sam da cemo Institut usmjeriti u jacanju suradnje s Županijom, gradovima i opcinama, te Europskom unijom vezano za znanstvene programe poljoprivrede, rekao nam je Jakovcic. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter