Župan krece u pregovore za bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnici i nacelnici dali su mi mandat za pregovore s Ministarstvom zdravstva u smislu njihovog participiranja u izgradnji nove bolnice, izjavio je župan Ivan Jakovcic nakon današnjeg sastanka s prvim ljudima istarskih gradova i opcina održanom u Puli. Kazao je da im je prenio sadržaj prošlotjednog sastanka s ministrom zdravstva Darkom Milinovicem i zamolio ih za podršku u financiranju izgradnje pulske bolnice.

Neodreden je bio kad smo ga upitali koliko bi istarski gradovi i opcine trebali financijski participirati u projektu, te je ogovorio da to u ovom trenutku ne može reci. - Sada predstoje razgovori s Ministarstvom zdravstva, kratko je kazao.

Na pitanje koliki ce biti omjeri financiranja izgradnje, odgovorio je: "O omjeru koliko ce tko participirati razgovarat cemo s Ministarstvom. U svakom slucaju, Istarska županija je najavila da ce posebno jako stati iza projekta jer je bolnica u našem vlasništvu. Naravno, ne možemo stati koliko i Ministarstvo, ali omjere cemo dogovoriti vrlo brzo."

Zanimalo nas je i kada pocinju pregovori s Ministarstvom, na što je Jakovcic kratko odgovorio: "Vrlo brzo". Upitali smo ga i da nam otkrije barem iz koje se pozicije krece u pregovore, na što je iznio vec poznate podatke da se ukupni trošak projekta procjenjuje na 800 milijuna kuna, od cega bi se 200 milijuna utrošilo na opremu, a 600 na izgradnju.

Pritom je najavio da ce se za troškove opreme kandidirati na europske strukturne fondove, što bi znacilo da se u njenu nabavku krece nakon ulaska Hrvatske u EU.

Na sastanku je bilo rijeci i o plinofikaciji Istre, a župan je rekao da je najvažnije da se Istra i dalje plinoficira "tempom koji poštujemo".

- Projekt ide dalje. Plinofikacija se intenzivno nastavlja. Plinovod se gradi ili ce se graditi na podrucju Umaga, Poreca, Rovinja, Labina, rekao je Jakovcic. (B. ŽIŽOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter