Župan Jakovčić podnio novu tužbu zbog Plomina

TE Plomin 3 kamen spoticanja (S. NIKETIĆ/CROPIX)
TE Plomin 3 kamen spoticanja (S. NIKETIĆ/CROPIX)

Nakon što je prije mjesec dana istarski župan Ivan Jakovčić u ime županije na Upravnom sudu u Rijeci tužio Ministarstvo zaštite okoliša zbog, kako je naveo, niza propusta oko projekta TE Plomin 3, sada je potvrdio da je podnio i  drugu tužbu.

Razlog je opet Plomin 3 - ovoga puta tužio je Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja, jer smatra da izdana lokacijska dozvola nije valjana.

"Smatramo da lokacijska dozvola nije izdana pravovaljano. Dakle, to je druga tužba koju sam izdao u ime Istarske županije protiv nadležnog ministarstva, polazeći od činjenice da u prostornom planu Istarske županije stoji da se TE u Plominu, ako se ikada i bude gradila, može graditi samo na plin, a nikako na ugljen", izjavio je župan Jakovčić za HRT.

Nakon prve tužbe, partnerstvo IDS-a i SDP-a praktički se urušilo. Kako će SDP i vrh Vlade reagirati na ovu novu Jakovčićevu akciju tek će se vidjeti, no sigurno je da SDP i IDS neće zajedno na izbore u Istri. Procjena je da šef Vlade Zoran Milanović neće doslovce "potjerati" IDS iz koalicije, kao ni HNS naravno unatoč krizi odnosa, ali će se IDS-ovi ljudi u Vladi, Veljko Ostojić, Darko Lorencin i drugi, morati izjasniti podržavaju li ovakvu politiku IDS-a.

- Jakovčić ovime gubi vjerodostojnost i dovodi u pitanje cijeli IDS. Zbog svoje taštine spreman je ugroziti odnose u državnoj koaliciji i stranku, mada dobro zna da je Istra glasala ne samo za IDS nego i za SDP i ovu Vladu - komentirao je ovaj potez potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. (T. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter