Župan i gradonačelnici protiv privatizacije vodnih usluga!

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Novi prijedloga Zakona o vodnim uslugama je loš i štetan za građane Istre, kao i za sve njezine gradove i općine. Zaključak je to koordinacije gradonačelnika koju je sazvao istarski župan Valter Flego prošlog petka, u Pazinu, stoji u priopćenju koji je pristigao iz Ureda župana.

Župan i gradonačelnici su ocijenili Prijedlog nacrta Zakona o vodnim uslugama, u nekim njegovim odredbama, protuustavnim i apsolutno neprihvatljivim. Riječ je o zakonu iz kojeg, između ostalog, proizlazi obaveza objedinjavanja svih poduzeća vodoopskrbe i odvodnje u Istri.

Državi 10 posto prava

"Ovim zakonom državi se omogućuje stjecanje dijela upravljačkih prava bez naknade odnosno omogućuje se uplitanje države u upravljanje sustavima vodoopskrbe i odvodnje, što se protivi Ustavu koji izričito definira nepovredivost vlasništva, kao i da je komunalna djelatnost u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, stoji u priopćenju.

- Time se na mala vrata povećava centraliziranost ove ionako previše centralizirane države, upozorava župan Flego dodajući kako se ovim Zakonom Republici Hrvatskoj dodjeljuje 10 posto upravljačkih prava bez naknade što nije pravedno prema svim onim građanima koji su izdvajali  svoje novce za vlasničke udjele u vodovodima kroz proračune svojih općina i gradova.

"Budućim izmjenama i dopunama Zakona o vodnim uslugama zakonodavac može samovoljno povećati upravljačka prava RH kako bi imao prevlast u odlučivanju", poručuje Flego i pita: "Tko nam jamči da, u dogledno vrijeme, država amandmanima na Zakon sebi neće prebaciti sva upravljačka prava, što bi konkretno značilo da će o vodi i vodovodnoj infrastrukturi Gračišća ili Brtonigle odlučivati netko u kancelariji u Zagrebu!“

Prijedlog nacrta Zakona predviđa mogućnost davanja određenih vodnih usluga u koncesiju trećim osobama (koje nisu javni isporučitelji) uz mogućnost stjecanja profita što je pokušaj tihe privatizacije, čime se župan Flego i istarski gradonačelnici odlučno protive. „Voda je zajedničko dobro i ne možemo dopustiti da se taj zajednički resurs komercijalizira i preda u ruke pojedincu“, jasan je Flego.

Treće, predloženim Zakonom o vodnim uslugama predviđa se ukidanje svih postojećih (vodovoda) trgovačkih društava koja obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe i odvodnje te osnivanje jednog zajedničkog istarskog sustava za vodu i odvodnju, koji bi djelovao kao neprofitna ustanova.

Prijedlog Zakona o vodnim uslugama vrši prisilu na jedinice lokalne samouprave namećući im osnivanje institucionalnog okvira poslovanja - ustanovu - iako RH uopće nije ovlaštena propisivati institucionalni okvir poslovanja javnog isporučitelja.

Povećat će cijenu vode

„S obzirom da se toj ustanovi propisuje obveza financijskog poslovanja prema pravilima neprofitnih organizacija, a na koje se primjenjuju drugačije stope amortizacije, neminovno je da će građani morati plaćati veću cijenu vode“, istaknuo je župan Flego koji smatra da su budžeti građana već i sada previše opterećeni. Osim toga, predloženo restrukturiranje podrazumijeva i cijeli niz otkaza u vodovodnom sektoru.

S obzirom na nepromišljenost predloženog modela i sve negativne posljedice koje proizlaze iz predloženog Zakona, župan Flego i gradonačelnici jednoglasno su zaključili kako će oštro istupiti protiv prijedloga takvog Zakona.

Istarski župan Valter Flego stoga je, najavio kako će 28. kolovoza sudjelovati na javnom predstavljanju prijedloga Zakona o vodnim uslugama pred Hrvatskom zajednicom županija te će iznijeti zaključke i primjedbe s održane koordinacije, poručuju iz Ureda župana. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter