Župan Flego traži susret sa slovenskim premijerom Cerarom

Župan Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Župan Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Na susretu načelnika i gradonačelnika hrvatskih i slovenskih graničnih gradova i općina, koji je održan u srijedu na graničnom prijelazu Kaštel, istarski župan Valter Flego dobio je mandat i on će predstavljati hrvatsku i slovensku Istru na razgovorima sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

Odluka jedinstvenog zastupanja istarske pogranične zbilje donijeta je nakon polusatnog sastanka predstavnika lokalnih samouprava koji je održan iza zatvorenih vrata. Na kraju sastanka pred mnogobrojnim novinarima Flego je još jednom ponovio da je postavljanje žice totalno neprimjeren potez koji neće ništa riješiti i koji će donijeti niz negativnih gospodarskih posljedica.

Maknite žicu

- Tražimo da se žica makne i da se nastave pregovori na drugim temeljima i drugim argumentima koji su prikladniji današnjem stupnju tehnološkog razvoja. Jasno je da moramo voditi brigu o sigurnosti naših građana, ali je žica apsolutno neprimjeren i štetan instrument, rekao je Flego koji je uputio pismo slovenskom premijeru i sad očekuje njegov poziv.

Gradonačelnik Pirana Peter Bossman je novinarima izjavio kako je Istra jedinstvena, te da je to jedinstvo još jače potvrđeno tijekom jučerašnjeg susreta na granici.

- Dali smo županu Flegu mandat kako bi i na taj simboličan način istaknuli nedjeljivost istarskog prostora bez obzira na granice, rekao je Bossman. Bio je to odgovor na pitanje slovenskog novinara kojeg je zanimalo zašto uz Flega nije predložen i predstavnik slovenskih jedinica lokalne samouprave koji bi ga pratio na sastanak u Ljubljani.

Predstavnici gradova i općina Slovenije i Hrvatske razmatrali su prijedlog teksta pod nazivom "Apel za uklanjanje žilet žice duž slovensko-hrvatske granice", koji će biti upućen slovenskom premijeru Ceraru. Novinarima je pojašnjeno da taj Apel zasada nije potpisan iz tehničkih razloga, te da ga treba još malo usuglasiti.

U tekstu se potpisnici zalažu za Istru bez granica, Istru kao prostor slobodne komunikacije i razmjene dobara. U njemu pozivaju slovenskog premijera da ukloni žičanu zavjesu jer: "ona neće riješiti problem izbjeglica, a ugrožava dobrosusjedske odnose." Upozoravaju i na štetne posljedice po gospodarstvo, naročito na turizam.

I Trst uz Istru

Susretu je nazočio i pročelnik za europske programe tršćanske općine Roberto Treu.

- Došao sam kao predstavnik gradonačelnika Trsta Roberta Cosolinija i načelnika Muggie Nerija Nesladeka. Grad Trst smatra da je žica neljudsko i anakrono sredstvo rješavanja dramatičnog fenomena izbjegličkog vala. Trst podržava inicijativu istarskih gradonačelnika i načelnika, apsolutno suosjećamo, svjesni da je to apsolutno neprimjereno, poručio je Treu. (Elio VELAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter