Župan Flego potpredsjednik Vijeća Jadranske Hrvatske

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Na konstituirajućoj sjednici Partnerskog vijeća Jadranske Hrvatske, održanoj u Splitu, istarski župan Valter Flego izabran je za potpredsjednika na razdoblje od dvije godine. Župan Flego u uvodnom obraćanju u svojstvu potpredsjednika istaknuo je dva cilja  koja namjerava postići u svom mandatu. Prvi je dogovor oko zajedničkih projekata koji će se kandidirati i financirati iz EU fondova. Drugi je izmjena kriterija indeksa razvijenosti općina i gradova.

- U Vijeće su uključeni svi relevantni dionici koji zajedničkim radom i dijalogom mogu doprinijeti razvoju Jadranske Hrvatske. Smisao postojanja Vijeća jest da njegovi članovi razgovaraju i predlažu projekte i programe od zajedničkog interesa za svih sedam županija poput onih koji se tiču zaštite mora i okoliša, službe za zaštitu i spašavanje te prometne povezanosti, rekao je župan Flego dodajući kako je i sektor turizma područje s brojnim mogućnosti.

Župan Flego je najavio kako će se kroz rad u Vijeću zalagati za izmjenu Zakona o regionalnom razvoju, odnosno kriterija indeksa razvijenosti općina i gradova kojeg smatra nepravednim i štetnim za ruralnu Istru. Zakon, smatra župan, penalizira svih osam istarskih jedinica lokalne samouprave sa statusom područja posebne državne skrbi, ili brdsko-planinskih područja dovodeći ih u nepovoljan položaj te otežavajući uvjete života njihovih stanovnika.

- Smatram da je indeks apsurdan jer po njemu ispada da je Općina Lanišće razvijenija od Slavonskog Broda, a umirovljenjem ili smrću svakog građanina ta ista općina postaje sve razvijenija. Istarska županija je mnogo uložila u razvoj unutrašnjosti Istre i napravila puno za njezinu revitalizaciju, poručio je istarski župan zaključivši kako spomenuti Zakon vodi k još većoj centralizaciji države, te smanjenju standarda građana u unutrašnjosti. Za predsjednika je izabran župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter