Župan Flego imenovan članom Odbora regija EU-a

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego na posljednjoj sjednici Vlade imenovan je u Odbor regija Europske unije u mandatnom razdoblju 2015.-2020. godine, priopćuju iz Istarske županije.

- Iznimna mi je čast što sam izabran u Odbor regije jer ću kao član ove važne europske institucije imati mogućnost zalagati se za hrvatske regije, a naročito Istru. Unutar Europske unije, Odbor regija danas igra vrlo važnu ulogu kad su u pitanju politike koje utječu na regionalnu i lokalnu razinu. Naime, gotovo da nema odluke ili zakona koji se može donijeti bez njegove suglasnosti, naglasio je župan dodajući kako se rad Odbora temelji na načelu supsidijarnosti, odnosno da mu je cilj donošenje odluka unutar Europske unije na građanima najbližoj mogućoj razini.

- Članstvo ću iskoristiti i kako bih zastupao istarske interese i promovirao naše projekte, a dodatnu prednost vidim i u prilici za uspostavljanjem još čvršće međuregionalne suradnje te boljim ostvarivanjem svojih potencijala u suradnji s drugima, rekao je Flego.

Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji, a zasjeda u Bruxellesu. Trenutačno broji trenutačno 353 člana iz svih 28 država članica. Uloga mu je iznošenje lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća o prijedlozima Europske komisije. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu poput politike zapošljavanja, okoliša, obrazovanja ili zdravstva. Odbor regija ima šest "komisija" koje razmatraju različita područja politika i pripremaju mišljenja o kojima će se raspravljati na plenarnim sjednicama, a odnose se na: teritorijalnu koheziju; ekonomsku i socijalnu politiku; obrazovanje, mlade i istraživanje; okoliš, klimatske promjene i energiju; građanstvo, upravljanje, institucionalna i vanjska pitanja te prirodne resurse. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter